3.2.17

Η… σολομώντεια λύση...

Στην πιο κρίσιμη φάση του εισέρχεται το σκληρό πόκερ για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με όλους τους παίχτες να ανοίγουν σταδιακά τα χαρτιά τους.

Υψηλά ιστάμενος παράγοντας, κληθείς να...
σχολιάσει τις εξελίξεις, ανέφερε στο euro2day τα εξής: «Η Ελλάδα έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης και πρόκειται να υπεραποδώσει στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος με εντυπωσιακό πρόσημο (impressive margin). Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα, για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει στον δρόμο της ανάκαμψης και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος του ESM».

«Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει την ανάκαμψη να ανακόπτεται. Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τα τελευταία βήματα για να ολοκληρώσει το conditionality της δεύτερης αξιολόγησης και να δώσει διασφαλίσεις στους εταίρους για βιωσιμότητα των στόχων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Ελλάδα όμως χρειάζεται και συνεχή υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους . Αυτά τα στοιχεία μπορούν να κάνουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει, όπως το ίδιο έχει επανειλημμένως πει. Οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα πρέπει να είναι λογικές και βασισμένες πάνω σε πραγματικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των εντυπωσιακών αποδόσεων σε δημοσιονομικό επίπεδο στους στόχους 2015 και 2016».

Η Κομισιόν επιμένει ότι τα στοιχεία και οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Αντιθέτως πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να σταματήσει τις απαισιόδοξες μεθόδους υπολογισμού του.

Η λύση που προκρίνεται αυτή τη στιγμή, πέρα από το αφορολόγητο, την ενέργεια και την αγορά εργασίας, είναι η νομοθέτηση από πριν των μέτρων του 2019, η φωτογράφιση για τα μέτρα του 2020, η παράγραφος, όπως έχουμε γράψει, που θα υπογραμμίζει ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει να υπεραποδίδει, τα μέτρα δεν θα χρειάζονται, όπως και η υποχώρηση της Γερμανίας για φωτογράφιση επιπλέον μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων σε 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2021.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιδιώκει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: