26.2.17

Εκτός ΑΠΔ οι αμοιβές με τίτλους κτήσης...

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος ΠετρόπουλοςΔεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) όσοι αμείβονται με...
τίτλους κτήσης (οι παλιές αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης).

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τ. Πετρόπουλου, σε ερώτηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο: «Υπόχρεοι καταβολής εισφορών είναι όσοι ήταν και πέρυσι».

Από την άλλη, όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να δουν τι θα πληρώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο κ. Πετρόπουλος στους βουλευτές:

«Τα ειδοποιητήρια εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση θα αναρτηθούν αν όχι αυτήν την εβδομάδα, το αργότερο την επόμενη».

Για τους δικηγόρους ανέφερε ότι αυτοί δεν εμπίπτουν στη διάταξη για τα «μπλοκάκια», διότι είναι δημόσιοι λειτουργοί.
Αγρότες

Οσον αφορά τα εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα όσων ασκούν άλλο επάγγελμα, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που κάποιος ασφαλίζεται βάσει του άρθρου 39 (π.χ. ιατρός) και παράλληλα ο ίδιος έχει και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, τότε για την αγροτική δραστηριότητα δεν θα εφαρμόζεται το κατώτατο όριο, αλλά θα υπολογίζονται εισφορές βάσει του πιθανού κέρδους που προκύπτει από την αγροτική δραστηριότητα.

Διευκρίνιση τέλος υπήρξε και για τα κέρδη των κεφαλαιουχικών εταιρειών (ανώνυμες εταιρείες και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες).

Οπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος για το θέμα των μερισμάτων, όταν αυτά αφορούν κεφαλαιουχική απόδοση δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ΕΦΚΑ και συνεπώς δεν έχουν εισφορές, ενώ αν αποτελούν μερίδιο από τα κέρδη της δραστηριότητας, τότε εμπίπτουν στον ΕΦΚΑ.

Παρότι υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό (χαρακτηρίζοντάς τις μονόδρομο για την επιβίωση του συστήματος), ο κ. Πετρόπουλος, που παραβρέθηκε χθες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εξέφρασε τη θέση ότι περίπου 80% των εισφορών του ΕΦΚΑ είναι μικρότερες από τις παλιές του ΟΑΕΕ.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι σε ένα μικρό τμήμα των ασφαλισμένων έχει επιπτώσεις το νέο σύστημα, λόγω μεγάλων εισφορών και μικρότερης αναπλήρωσης στη σύνταξη, αλλά δεσμεύθηκε ότι αυτό θα εξεταστεί την επόμενη περίοδο.

Στο θέμα των παλαιών ασφαλιστικών οφειλών, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται στις κυβερνητικές προθέσεις μία νέα ρύθμιση, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για συναπόφαση με τους θεσμούς. «Θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», ανέφερε χαρακτηριστικά...


Τζώρτζης Ρούσσος, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: