8.2.17

Δώδεκα μέρες «ασφυξίας»...

Το σίριαλ της διαπραγμάτευσης, τους τελευταίους μήνες είχε πολλές ημερομηνίες – σταθμούς που η κυβέρνηση εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι θα επέλθει λύση και τελικά ποτέ δεν ερχόταν.

Ωστόσο...
πλέον τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και μία ημερομηνία έχει αναχθεί σε «κλειδί», πραγματικό ορόσημο: Πρόκειται για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, που όλο και περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες και αναλυτές την έχουν αναγάγει στον απόλυτο σταθμό για το ελληνικό ζήτημα.

Τρεις είναι οι λόγοι γι αυτή την εξέλιξη:

Πρώτος και κυριότερος είναι το γεγονός ότι μετά από αυτή τη μέρα, τα περιθώρια για λύση στενεύουν επικίνδυνα, καθώς ανοίγει για τα καλά ο εκλογικός κύκλος στις σημαντικότερες χώρες της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ολλανδία όπου θα στηθούν κάλπες στις 15 Μαρτίου. Ακολουθούν η Γαλλία τον Απρίλιο και η Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια, εάν ξεπεραστεί αυτή η 20η Φεβρουαρίου, οι ελπίδες για μία πολιτικά βιώσιμη για την κυβέρνηση λύση το αμέσως προσεχές διάστημα λιγοστεύουν δραματικά. Ιδίως η Ολλανδία και η Γερμανία εμφανίζονται με ιδιαίτερα σκληρές θέσεις ως προς την Ελλάδα, δίχως να δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη για παραχωρήσεις και συμβιβασμούς. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε χρησιμοποιεί τη χώρα μας ως «χαρτί» για την προεκλογική του εκστρατεία, επαναφέροντας μέχρι και τα σενάρια για Grexit [στις φιλικές προς το υπουργείο Οικονομικών εφημερίδες]. Με τις προεκλογικές εκστρατείες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οτιδήποτε θα έμοιαζε με παραχώρηση προς την Ελλάδα θα έκοβε ψήφους από τα κυβερνώντα κόμματα σε αυτές τις χώρες.
Όπως εκτιμούν οι Financial Times, αλλά και άλλα μέσα με διεθνή παρέμβαση όπως το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δέχονται ισχυρές πιέσεις για να βρεθεί λύση μέχρι την ημερομηνία – ορόσημο. Παρότι δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τον Ιούλιο, πολλοί στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη [έδρα της ΕΚΤ] φοβούνται όπως γράφουν οι FT ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας των επενδυτών στην Ελλάδα. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η έκθεση του ΔΝΤ που έχει κατακριθεί από την Κομισιόν, την Αθήνα, ακόμα και από τον συνήθως σκληρό απέναντι στην κυβέρνηση πρόεδρο του Eurogroup [με ασυνήθιστα επικριτικές εκφράσεις] αναμένεται να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με άλλα λόγια υπάρχουν κέντρα εντός της ευρωζώνης που εργάζονται πυρετωδώς για να αποτρέψουν ένα σχέδιο – «βούτυρο στο ψωμί» του Σόιμπλε: Επανάληψη του σεναρίου του Ιουλίου του 2015 στην Ελλάδα, παρατεταμένη ασφυξία και στο τέλος η κυβέρνηση να υποκύψει στα μέτρα που ζητεί ο σκληρός του Eurogroup από κοινού με τον αρχιτεχνοκράτη του ΔΝΤ Πουλ Τόμσεν, ενώ η εύθραυστη ανάκαμψη για ακόμη μια φορά θα έχει εκτροχιαστεί. Στο σενάριο «ασφυξίας» έχουν αναφερθεί σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες τόσο ο Τόμσεν στο παρελθόν, όσο εντός του Βερολίνου, με διαρροές τους προς την εφημερίδα Handelsblatt.
Ακόμη ένας λόγος που ο Φλεβάρης είναι κρίσιμος μήνας, είναι το γεγονός ότι από τον Μάριο, αναμένεται η Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ, δηλαδή να ξεκινήσει η διαδικασία του περιβόητου Brexit. Με άλλα λόγια και ενώ όπως υπογραμμίσαμε πιο πάνω θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εκλογικές διαδικασίες στον στενό πυρήνα της Ευρώπης, θα αρχίσει και ένα ιδιαίτερα σκληρό παζάρι για τους όρους και το κόστος της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το τελευταίο που θέλουν οι Βρυξέλλες είναι μία νέα ελληνική κρίση να αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά και μείζονα προβλήματα. Πολλώ δε μάλλον όταν αναμένεται να ξεδιπλωθεί και η στρατηγική του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην ΕΕ, η οποία εάν κρίνουμε από τα πρώτα δείγματα γραφής του εκλεκτού του «πλανητάρχη» για τη θέση του πρέσβη στις Βρυξέλλες, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για τους ευρωπαίους.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, όπως αποκάλυψε πρώτο το Newpost ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσπαθεί τις τελευταίες ώρες για αρχή να βαλει τα εμπλεκόμενα μέρη [θεσμούς, Τσακαλώτο και ΔΝΤ] στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση, να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να διαφανεί μία ελπίδα λύσης μέχρι τις 20 του μήνα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η συνάντηση ίσως να γίνει και αύριο παράλληλα ή λίγο πριν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου θα συζητηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων. Το εάν θα διαφανεί βεβαίως λύση είναι προς το παρόν άγνωστο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 20 Φεβρουαρίου, πλέον δεν θα υπάρχουν άλλες ημερομηνίες – σταθμοί. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το σενάριο των σκληρών της ευρωζώνης θα έχει τεθεί σε εφαρμογή, ότι δηλαδή η διαπραγμάτευση θα σέρνεται μέχρι τον Ιούλιο όταν και η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους περί τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Και εκ των πραγμάτων ο στρατηγικός στόχος για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα έχει χαθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια της οικονομίας να σταθεί στα πόδια της...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: