26.2.17

Θείε Οσκαρ, δώσ’ τα όλα!...

Οσκαρ
Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου (για εμάς ξημέρωμα Καθαρής Δευτέρας), η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών έχει κάλεσμα: στο...
Λος Αντζελες, στο Dolby Theatre, θα γίνει η 89η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ.

Με δεδομένες τις εκπλήξεις, τόσο στους νικητές των βραβείων όσο και στους παρουσιαστές και τη σκηνοθεσία της τελετής, σημειώνουμε τα δέκα πράγματα που προς το παρόν περιμένουμε με αγωνία να δούμε.
Ράιαν Γκόσλινγκ, Εμα Στόουν, «La La Land»
Ράιαν Γκόσλινγκ, Εμα Στόουν, «La La Land» | 

► Θα πάρει το «La La Land» το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και, αν ναι, πόσες ακόμα από τις 14 υποψηφιότητές του θα κερδίσει;

Η αγωνία είναι κυρίως… στατιστική. Aν το «La La Land» κερδίσει πάνω από 11 Οσκαρ, θα ξεπεράσει το ρεκόρ που προς το παρόν κρατούν στα χέρια τους το «Ben-Hur», ο «Τιτανικός» και ο «Αρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά».

► Θα δούμε τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου να ανεβαίνουν στη σκηνή;

Αυτό είναι και το ευκταίο, αλλά η επιτυχία των δημιουργών του «Lobster» είναι ήδη συναρπαστική – το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου θα είναι απλώς το επισφράγισμα.

Τον νου μας και στη Δάφνη Ματζιαράκη, που είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ με το «4.1 Miles».
Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος, «Αστακός»

Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος, «Αστακός» | 

► #OscarsSo White, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της κινηματογραφικής κοινότητας ότι τα Οσκαρ πάσχουν από αίσθημα λευκής υπεροχής και το τεράστιο κύμα νεοφεμινισμού που σκέπασε πέρσι το Χόλιγουντ, φέτος η Ακαδημία μοιάζει αποφασισμένη για πιο πολυμορφικές και δίκαιες (φυλετικά τουλάχιστον) υποψηφιότητες.

Αν, μάλιστα, ο Μπάρι Τζένκινς κερδίσει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Moonlight», θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός στην ιστορία που θα το πετύχει.

Ακόμα πιο σημαντικό, αν η Τζόι ΜακΜίλον κερδίσει, για την ίδια ταινία, το Οσκαρ Μοντάζ, θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει στην κατηγορία – είναι, άλλωστε, ήδη η πρώτη μαύρη μοντέζ που έχει βρεθεί υποψήφια για το Οσκαρ Μοντάζ.

Κάνει ήδη οργανωμένη «καμπάνια», με το γνωστό και ακαταμάχητα μπλαζέ ύφος της, στα αμερικανικά media που τη χαρακτηρίζουν «Γαλλίδα Μέριλ Στριπ».

► Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, όσο πλησιάζει η οσκαρική τελετή, κερδίζει ολοένα πόντους στις προβλέψεις για τα βραβεία.

Ιζαμπέλ Ιπέρ, «Εκείνη»

Ιζαμπέλ Ιπέρ, «Εκείνη» | 
Αν κερδίσει το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν, θα γίνει η τρίτη μόλις γυναίκα που τιμάται στην κατηγορία για μια μη αγγλόφωνη ταινία, μετά τη Σοφία Λόρεν (για τις «Δύο γυναίκες») και τη Μαριόν Κοτιγιάρ (για το «Ζωή σαν τριαντάφυλλο»).

► Η Μέριλ Στριπ, που δεν παύει να ξεπερνά η ίδια τα δικά της ρεκόρ, βρίσκεται (για 20ή φορά) υποψήφια για Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «Florence Foster Jenkins».

Η βράβευσή της μοιάζει απίθανη, αν όμως κερδίσει το αγαλματάκι, θα φτάσει τα τέσσερα Οσκαρ, ίσα με την Κάθριν Χέπμπορν, που ώς τώρα είναι η πιο πολυβραβευμένη ηθοποιός, μεταξύ αντρών και γυναικών, στην οσκαρική ιστορία.

► Επειδή η ιστορία γράφεται (και) στα παρασκήνια, θα λαχταρούσαμε να δοκιμάσουμε όσα θα μαγειρέψει ο Βόλφγκανγκ Πακ, ο Αυστριακός σεφ που εδώ και χρόνια φροντίζει για τον μπουφέ του Governor’s Ball, του δείπνου που παραδοσιακά παραθέτει ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας στους διάσημους προσκεκλημένους μετά το τέλος της τελετής.

Φέτος, ο Πακ και η ομάδα του έχουν στα σχέδιά τους, μεταξύ άλλων, λουκάνικα αστακού, πικάντικο ταρτάρ τόνου, ψητές πατάτες με χαβιάρι, ποπ κορν πασπαλισμένο με τρούφα.

Παράλληλα, η ζαχαροπλάστισσα Σέρι Γιαρντ ετοιμάζει το 3D γλυκό της.

Κάθε καλεσμένος θα πάρει ένα πιάτο με τη «σκάλα με το κόκκινο χαλί» φτιαγμένη από μπλακ φόρεστ, ενώ μικροσκοπικά φώτα LED θα ανάβουν γύρω από ένα σοκολατένιο Οσκαρ, πασπαλισμένο με σκόνη χρυσού 24 καρατίων κι αυτό.

Φυσικά, όλα τα κρασιά που θα καταναλωθούν στο Governor’s Ball θα προέρχονται από τα αμπέλια του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Οσο για τα «goodie bags», τη συλλογή δώρων που διάφορες εταιρείες, με συντονίστρια την Distinctive Assets, χαρίζουν σε κάθε υποψήφιο, αυτά φέτος φτάνουν την αξία των 190.000 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνουν από αυτοκίνητα Audi μέχρι 10ήμερη διαμονή σε βίλα στη Χαβάη.

Ωστόσο, οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλώνουν ήδη ότι θα δωρίσουν το «σακουλάκι» τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, γιατί η αμερικανική IRS, η φορολογική υπηρεσία, διαμήνυσε ότι τέτοια «έσοδα» θα χρειαστεί και να φορολογηθούν.

► Φέτος είναι η σειρά του Τζίμι Κίμελ να αναμετρηθεί με την οσκαρική ιστορία.

Ο σούπερ σταρ της αμερικανικής νυχτερινής τηλεόρασης αναλαμβάνει τη θέση του οικοδεσπότη της Τελετής Απονομής των Οσκαρ, αφού έχει ήδη προπονηθεί στα Emmy και σε άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις μεγάλων απαιτήσεων και τεράστιας τηλεθέασης.

Ο Τζίμι Κίμελ υπόσχεται χιούμορ και, φυσικά, έντονη και καυστική πολιτική σάτιρα – κι εμείς, όπως και όλοι όσοι θα παρακολουθήσουν την τελετή, δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από το εναρκτήριο νούμερό του.

► Με τη γοητεία του κλασικού. Ο Γουόρεν Μπίτι και η Φέι Ντάναγουεϊ, πενήντα χρόνια μετά την αξέχαστη κινηματογραφική συνάντησή τους στο «Μπόνι και Κλάιντ», θα ανέβουν μαζί στη σκηνή του Dolby Theatre για να παρουσιάσουν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Τον ρόλο του παρουσιαστή βραβείων θα έχουν και οι τέσσερις περσινοί βραβευμένοι, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, η Μπρι Λάρσον, ο Μαρκ Ράιλανς και η Αλίσια Βικάντερ, ενώ άλλα ονόματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι αυτά των Σκάρλετ Τζοχάνσον, Χάλι Μπέρι, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Κρις Εβανς, το ντουέτο των «Αποχρώσεων του Γκρι», Τζέιμι Ντόρναν και Ντακότα Τζόνσον, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και η Σίρλεϊ ΜακΛέιν.

► Είναι βέβαιο ότι η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ θα λειτουργήσει και ως πλατφόρμα διαμαρτυρίας της κινηματογραφικής κοινότητας εναντίον της πολιτικής του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σκηνοθέτες, ηθοποιοί και άλλοι συντελεστές είναι λαλίστατοι σε κάθε αμερικανική κινηματογραφική διοργάνωση τους τελευταίους μήνες, από το Φεστιβάλ του Σάντανς ώς την απονομή των Χρυσών Σφαιρών, μίλησαν έντονα και στην Ευρώπη, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου, και περιμένουμε να ακούσουμε και να δούμε πώς θα αξιοποιήσουν την οσκαρική τελετή.

► Σ’ αυτό το αντι-προεδρικό πλαίσιο, όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για έναν επιπλέον των συνηθισμένων λόγο.

Εάν το βραβείο κερδίσει ο «Εμποράκος» του Ασγκάρ Φαραντί, θα γίνει ακόμα πιο προφανές ότι ούτε ο ίδιος ο Ιρανός σκηνοθέτης ούτε οι ηθοποιοί και συνεργάτες του θα παρευρίσκονται στην απονομή εξαιτίας του περιορισμού εισόδου στην Αμερική κατοίκων μουσουλμανικών χωρών, αλλά και λόγω δικής τους διαμαρτυρίας εναντίον του απομονωτισμού του Ντόναλντ Τραμπ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: