9.2.17

Στο «μενού» της γερμανικής προεκλογικής μάχης η Ελλάδα...

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Μπορεί η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες στην Γερμανία να καθυστερεί ακόμη, ωστόσο στην χώρα η προεκλογική περίοδος έχει ήδη πάρει «φωτιά» και...
οι εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Πρωταγωνιστής, όπως πάντα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι δηλώσεις και οι χειρισμοί του οποίου προκαλούν αντιδράσεις και γίνονται αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων γερμανικών κομμάτων και όχι μόνο.

Μετά την αποκάλυψη των διαφωνιών του SPD και την «εκρηκτική» αλληλογραφία Σόιμπλε-Γκάμπριελ, οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έφεραν νέες αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο της Tageszeitung η οποία ασκεί δριμύ κατηγορώ κατά του Β. Σόιμπλε και σημειώνει ότι συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας.

«Μπορεί στους Γερμανούς εκλογείς να αρέσει η δύναμη του Σόιμπλε, εκτός συνόρων όμως παγιώνεται μια δυσάρεστη εικόνα: η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε», προειδοποιεί η εφημερίδα. 

SPD: Σταμάτα με την Ελλάδα

Αντίδραση ήρθε, όμως, και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών της χώρας του να σταματήσει να επικρίνει την Ελλάδα.

Ο Τόμας Όμπερμαν ανέφερε ότι «στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι΄αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια καμπάνια / εκστρατεία κατά της Ελλάδα όπως το καλοκαίρι του 2015».

«Να φύγετε από το ευρώ»

Στην σκληρή γραμμή Σόιμπλε, πάντως, παραμένει το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, το οποίο βρίσκεται στα δεξιά του CDU, ο ηγέτης του οποίου τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ και μετά να της δοθεί ελάφρυνση χρέους.

Η Ελλάδα θα πρέπει, ωστόσο, να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στο Deutschlandfunk, προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει επιδοτήσεις που θα διατεθούν για υποδομές ή τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει διαγραφή χρεών», δήλωσε ο Λίντνερ. «Τα χρέη της Ελλάδας μπορούν να διαγραφούν μόνο εκτός της ευρωζώνης, άρα μιλάμε για Grexit».

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, άρα η στρατηγική χρειάζεται να αλλάξει.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: