6.2.17

Πέθανε ο Ηρακλειώτης ζωγράφος, Μπότης Θαλασσινός...

Ο ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός
Σε ηλικία 90 ετών πέθανε το πρωί της Δευτέρας ο σπουδαίος ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη...
γενέτειρά του την Κρήτη, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο. Στη διάρκεια της ζωής του απέσπασε εκατοντάδες διακρίσεις ενώ έργα του βρίσκονται στις μεγαλύτερες εικαστικές συλλογές του κόσμου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 15.00 από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στη γενέτειρά του Τύλισο Μαλεβιζίου. Η σορός του θα βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα στον ιερό ναό από τις 13.00 της ίδιας ημέρας. Από την οικογένεια του Μπότη Θαλασσινού ζητείται αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στην εθελοντική οργάνωση Give.

Στην Τύλισσο λειτουργεί ήδη πρότυπη πινακοθήκη με συλλογή έργων του τα οποία είχε ο ίδιος δωρίσει στον τοπικό Δήμο. 

Βιογραφικά στοιχεία: 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Σε ηλικία μόλις 10 ετών βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας για το πορτραίτο του Κολοκοτρώνη, το οποίο είχε ζωγραφίσει στο σχολείο του. Η διάκριση του αυτή στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί από τα εφηβικά του χρόνια με την αγιογραφία, την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική αλλά και άλλες τέχνες. 

Ξεκίνησε ως αγιογράφος από πολύ μικρός, κοντά σε δύο σπουδαίους δασκάλους στην Κρήτη.  Το 1956 έφυγε και σπούδασε στη Βραζιλία, στο San Paolo, πεντέμισι χρόνια, στη Σχολή Καλών Τεχνών Associacao Paulista De Belas Artes. Εκεί, θαυμάζοντας τις ωραίες θαλάσσιες ζωγραφιές του, τον ονόμασαν «Ο κουρσάρος της παλέτας».

Στη συνέχεια βρέθηκε στις ΗΠΑ. Έμεινε εκεί ζωγραφίζοντας 42 χρόνια, αποσπώντας την εκτίμηση διάσημων προσωπικοτήτων, όπως της συζύγου του τότε προέδρου Jacκy Kennedy, του φίλου του Salvador Dali, του παραλίγο προέδρου των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη και της διάσημης ηθοποιού σε μιούζικαλ και μετέπειτα συντρόφου του Barbara Williams. Είχε ζωγραφίσει πορτρέτα διάσημων όπως Jacquelyn Kennedy, John Wayne, Barbara Streisand, τη βασίλισσα της Ισπανίας Άννα Μαρία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και άλλους διάσημους...

Στη συλλογή του βρίσκονται 135 διεθνή βραβεία και διπλώματα εκτίμησης και αξιολόγησής της καριέρας του. 

Πολλά έργα του παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Καλιφόρνια και σε περίπου 40 εκθέσεις στην Ελλάδα.

Η πινακοθήκη που έχει δημιουργηθεί από τα έργα που δώρισε ο ίδιος στην Τύλισσο, πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, ανέφερε:

Με βαθύτατη οδύνη, πληροφορήθηκα την απώλεια του καλού φίλου και συνεργάτη, Μπότη Θαλασσινού. Ενός κορυφαίου Μαλεβιζιώτη καλλιτέχνη, που αγάπησε όσο λίγοι τον τόπο του, πρόσφερε σε αυτόν και μας έκανε όλους υπερήφανους με τις πολλές και σημαντικές διακρίσεις που κατείχε.

Ο αγαπητός σε όλους Μπότης, ο σπουδαίος συμπολίτης μας, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που έδινε πνοή στον καμβά, δεν είναι πια μαζί μας. Θα ζει όμως για πάντα στις καρδιές μας με το σπουδαίο έργο του και τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο μας.

Θα ήθελα τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους σύσσωμης της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, να εκφράσω στους οικείους του Μπότη Θαλασσινού τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Καλό σου ταξίδι Μπότη. Η μνήμη σου θα είναι αιωνία και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο, ανεξίτηλο!.

Δεν υπάρχουν σχόλια: