16.2.17

Στο Μάρτιο παραπέμπεται η συμφωνία...

Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι προσδοκίες για το Eurogroup της Δευτέρας, όπως...
δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που παρέπεμψε στον Μάρτιο για συμφωνία σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μιλώντας στο Bloomberg ο ίδιος τόνισε ότι η επικείμενη υπουργική σύνοδος της ευρωζώνης θα είναι πολύ σύντομη, κάτι που μεταφράζεται στο ότι δεν υπάρχει καλύτερη πρόταση για την Ελλάδα από αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι.

Μόνο η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα αποτελεί το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει από το Eurogroup, σύμφωνα με άλλο ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά από αυτό θα είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση ο τελευταίος υποστήριξε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. «Είναι ευκταίο οι διαβουλεύσεις αυτές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα για να τονίσει ότι μετά χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος διαμήνυσε δε ότι μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα».
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνησε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η διοίκηση του Ταμείου αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε εάν σε περίπτωση συμφωνίας υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι « δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Ευμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup και ότι έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις.
Ωστόσο, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε (Euro2day.gr) ότι η καθυστέρηση στη συμφωνία έχει κόστος για όλους, όχι μόνο στην Αθήνα, και ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, για να κλείσει γρήγορα η συμφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πρόετρεψε τους θεσμούς να βρουν μεταξύ τους μία κοινή συνισταμένη, επειδή δεν μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες προβλέψεις από την Ε.Ε. και άλλες από το ΔΝΤ.
Αισιόδοξη για λύση η ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προχωρήσει η συμφωνία με τους θεσμούς ζήτησε αντισταθμιστικά μέτρα με κυριότερο να πάει ο χαμηλός φόρος στο 12%, κάτι που αν επιτευχθεί θα οδηγήσει για πρώτη φορά σε μειώσεις σε τρόφιμα, λογαριασμούς και διαμονή σε ξενοδοχεία.

Πάντως, αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί πολιτική λύση στο Eurogroup εμφανίστηκαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αλεκης Χαρίτσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκρινε πως για να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η πλευρά Σόιμπλε θα πρέπει να άρουν τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Κάλεσε για ακόμη μία φορά το Ταμείο να υιοθετήσει την πραγματικότητα των αριθμών για την ελληνική οικονομία. Σχετικά με την αναφορά του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σχολίασε επικριτικά τις απαιτήσει για πρωτόγεννη πλεονάσματα σε μακροπρόθεσμο διάστημα.
Ο Ρέγκλινγκ ξανακαλεί σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της αν η Αθήνα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Μόναχο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές στήριξης της ευρωζώνης φέρνουν αποτέλεσμα και προς επίρρωση αυτού ανέφερε πως οι τέσσερις από τις πέντε χώρες οι οποίες υπήχθησαν σε προγράμματα στήριξης και μεταρρυθμίσεων τα ολοκλήρωσαν επιτυχώς.

«Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, και η κρατική διοίκηση τόσο αδύναμη», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του που περιήλθε στην κατοχή του Reuters

«Όμως η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: