11.2.17

Θέμα ωρών ή ημερών...

Τόμσεν, Τσακαλώτος, Νταϊσελμπλουμγια να γεφυρωθούν (;) οι διαφορές...

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα της...
διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η Αθήνα «ποντάρει» σε πολιτική λύση και διαπιστώνει πως «όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων». Στην αντίπερα όχθη, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Deutsche Welle -επικαλούμενη κοινοτικές πηγές- στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή και μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο στην αρχή της εβδομάδας, θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές.

Καταγράφηκε πρόοδος

Την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, είχαν τετράωρη συνάντηση οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι στην έκτακτη σύνοδο των θεσμών με την Ελλάδα καταγράφηκε πρόοδος και υπάρχουν προσδοκίες για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αλλά δεν καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία και... το «παιχνίδι» συνεχίζεται, με συνεχή άσκηση πιέσεων.
Η ανακοίνωση

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα» σημειώνει εισαγωγικά η ανακοίνωση.

Οι θεσμοί «θα αποτιμήσουν την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup» που είναι προγραμματισμένο στις 20 Φεβρουαρίου, καταλήγει το κείμενο που δόθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου.
Η ελληνική πλευρά

Σχολιάζοντας τις επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως «στη συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινό τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώθηκε πρόοδος», ωστόσο «όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

«Η διαπραγμάτευση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη βδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» γράφει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόοδος που σημειώθηκε είναι προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων όλων των πλευρών.

«Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μετακινείται από την αρχική της θέση και να συζητάει τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Οι δανειστές κάνουν από την πλευρά τους πίσω τόσο ως προς τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, αποδεχόμενοι στην ουσία να νομοθετηθεί ένα μέρος τώρα και ένα μετά το 2018, όσο και στο συνολικό ποσό των μέτρων, το οποίο αναμένεται να είναι μικρότερο από 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρότασή τους» τονίζεται στο δημοσίευμα της DW.

Τα προληπτικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν η Ελλάδα διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018.

Στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας που θα προετοιμαστεί θα παρέχονται περαιτέρω διευκρινήσεις των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν το 2018, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η ΕΚΤ από την πλευρά της θα εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γράφει η Deutsche Welle.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί και σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ήταν όλοι εκεί

Στη σύσκεψη της Παρασκευής έλαβαν μέρος και οι Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από τον γενικό διευθυντή οικονομικών υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρών ήταν ο Πολ Τόμσεν.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup , Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε το πρωί της Παρασκευής σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση.

«Κάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν να κατέβουν με κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Κατάρρευση» του προγράμματος με ευθύνη του ΔΝΤ

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της από την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο Γιούνκερ είπε ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι.

«Ναι, είναι σε επισφαλές έδαφος υπό την έννοια ότι δεν βλέπουμε πώς το ΔΝΤ θα μπορούσε να χειριστεί αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η συνέντευξη αυτή θα μεταδοθεί στο σύνολό της την Κυριακή (12/02)...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: