21.2.17

Τσιρώνης: Σημαντικότερη από τα μνημόνια η CETA...

Στη Βουλή θα δούμε το περιεχόμενό της...

Με το παράδειγμα της ελληνικής φέτας υπογράμμισε τις μεγάλες επιφυλάξεις του για την...
CETA ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Πρέπει να τη δούμε στη Βουλή στην τελική της μορφή, οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι πολύ σημαντικότερη από τα μνημόνια για τη ζωή μας, όπως τόνισε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πει επανειλημμένα -και συμφωνούν και τα περισσότερα προοδευτικά κόμματα- ότι αυτές οι συμφωνίες είναι καταστροφικές -πρώτα από όλα- για τη Δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να είναι η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα όμηρος τέτοιων συμφωνιών, είπε ο κ.Τσιρώνης, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη Ναόμι Κλάιν.

«Στον Καναδά πήγε επιχείρηση να βάλει φωτοβολταϊκά και λόμπι πετρελαϊκό τους εμπόδισε, γιατί υπήρχε διεθνής συμφωνία και αυτοί ζημιώνονταν, οπότε στράφηκαν εναντίον της καναδικής κυβέρνησης και τους ανάγκασαν να φύγουν από τη χώρα ... αυτά θέλουν πάρα πολύ μεγάλη προσοχή», όπως είπε.

«Πριν απαντήσουμε για τη CETA και οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο ελληνικό κοινοβούλιο στην τελική της μορφή ... έχω πολύ μεγάλη επιφύλαξη για αυτές τις συμφωνίες ... ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η άγνοια του κόσμου. Οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντική, πολύ σημαντικότερη από τα μνημόνια είναι για τη ζωή μας μία τέτοια συμφωνία ... αλλοιώνει τελείως τον οικονομικό και πολιτικό μας χάρτη», προειδοποίησε ο ίδιος.

Μία εταιρεία μπορεί μονομερώς -και όχι αντίστροφα- να προσφεύγει ενάντια στο Δημόσιο όταν ζημιώνεται, συνέχισε ο κ. Τσιρώνης, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόθεση μίας κυβέρνησης να βάλει πάνω στα πακέτα των τσιγάρων προειδοποιήσεις για την πρόκληση καρκίνου και μία καπνοβιομηχανία να επικαλείται ζημίες εκατομμυρίων απαιτώντας να πληρωθεί. «Αυτά δεν είναι αστεία πράγματα, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες, να καταλάβουμε τι σημαίνει. Για τον Έλληνα αγρότη (σ.τ.σ. και παραγωγό άλλων προϊόντων) θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη», όπως εκτίμησε, «αν δεν μπορούμε να πουλήσουμε ... φέτα από αιγοπρόβειο γάλα και μπορεί ο καθένας να πουλάει κάτι πολύ υποδεέστερο, από αγελαδινό γάλα ή γάλα σε σκόνη, να το παρουσιάζει με τον ίδιο τίτλο εξαπατώντας τον καταναλωτή».

«Εμείς επενδύουμε σε ποιότητα και αυτή η ποιότητα πρέπει να έχει ετικέττα, brand, δεν μπορεί ο άλλος να "παίζει" με τη δική μας ετικέττα, το δικό μας brand -και μάλιστα με μία διεθνή συμφωνία που να τον προστατεύει, ενώ δεν προστατεύει τα συμφέροντα των δικών μας παραγωγών», υπογράμμισε ο κ.Τσιρώνης.

Σχολιάζοντας εξάλλου τη στάση δεξιών και φιλελεύθερων κομμάτων, είπε χαρακτηριστικά :«Πραγματικά αναρρωτιέμαι πώς άνθρωποι που κόπτονται για την Ελλάδα, ότι είναι αυτοί οι εθνικόφρονες και εμείς δεν είμαστε, εμείς είμαστε διεθνιστές, πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και ψηφίζουν αυτά τα πράγματα. Αναρρωτιέμαι αυτοί οι βουλευτές τι θα πουν στους δικούς τους ψηφοφόρους όταν έρθουν στην Ελλάδα; Με ποιου συμφέροντα είναι;» αναρρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ.Τσιρώνης αναφέρθηκε εκτενώς και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως οι δασικοί χάρτες και η προσφορά εργασίας σε πρόσφυγες (θα ακολουθήσουν σχετικά κείμενα)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: