21.2.17

Τράπεζες και μέτοχοι κρατούν κλειστό το Mega...

Παραμένει άγνωστο το μέλλον του Mega. Οι εργαζόμενοι της Τηλέτυπος κέρδισαν μια μεγάλη ανάσα στην...
αναμέτρηση με την Digea, που θέλει να υποβαθμίσει το σήμα του καναλιού εξαιτίας οφειλών 980 χιλ. ευρώ. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που ορίζει πως ως τις 15 Μαρτίου 2017 (οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα) δεν πρέπει να επέλθει καμιά αλλαγή στην ποιότητα του σήματος, υπό τον όρο πως η Τηλέτυπος θα καταβάλει αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί, δηλαδή ένα ποσό 99 χιλιάδων ευρώ. Η Digea είχε απορρίψει την πρόταση, όταν κατατέθηκε από την Τηλέτυπος, το δικαστήριο όμως έκρινε πως πρέπει να γίνει αποδεκτή. Ένα μέρος του ποσού καλύπτει την οφειλή και ένα άλλο την τρέχουσα χρέωση.

Το πρόβλημα όμως στη λειτουργία του Mega και στην υπόλοιπη αγορά παραμένει. Υπάρχει αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, Φώτη Μπόμπολα και Βαρδή Βαρδινογιάννη, παρά το business plan που κατατέθηκε στις τράπεζες για την επαναλειτουργία του. Οι τράπεζες κρατούν δεσμευμένους τους λογαριασμούς. Από το 2016 έως σήμερα έχουν εισπράξει 37 εκατ. ευρώ και πλέον έχουν εξοφληθεί όλοι οι λογαριασμοί factoring. Να σημειωθεί ότι όταν απελευθέρωσαν από δεσμευμένο λογαριασμό factoring τιμολόγια αξίας 2 εκατ. ευρώ, μόλις τα 664 χιλιάδες ευρώ περιήλθαν στην εταιρεία και στους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα ήταν από διαφημιστικές που είχαν καταρρεύσει. Όσο τα πράγματα στο ΔΣ με Φώτη Μπόμπολα, Βαρδή Βαρδινογιάννη και Σταύρο Ψυχάρη παραμένουν τα ίδια, τόσο το μαρτύριο του Mega θα συνεχίζεται. Οι Φ. Μπόμπολας και Β. Βαρδινογιάννης έχουν βάλει 4 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία έναντι αύξησης κεφαλαίου και η Τηλέτυπος χρωστάει επί μήνες σε εργαζόμενους και προμηθευτές.

Το πρόβλημα του Mega είναι πως… επιβιώνει. Με αυτό το ιδιότυπο καθεστώς και χωρίς νέο πρόγραμμα κερδίζει ένα σημαντικό μερίδιο στα νεανικά κοινά και σε διαφημιστικά έσοδα, κάτι που επηρεάζει την πορεία των υπολοίπων καναλιών που έκαναν μεγάλες επενδύσεις στην αγορά των μουσικών show.

 Digea: «Κίνδυνος για την αγορά»

Η Digea από τη μεριά της, σε non paper, θεωρεί πως υπάρχει <«κίνδυνος για την τηλεοπτική αγορά και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της Digea και κατ’ επέκταση του συνόλου των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν μέσω αυτής.  Δηλώνει πως «έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο επικοινωνίας και ανοχής σε ό,τι αφορά τον τηλεοπτικό σταθμό Mega» και πως «βάσει της άδειας λειτουργίας της οφείλει να έχει ίση μεταχείριση προς το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση ενός από αυτά θα δημιουργούσε ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού στην τηλεοπτική αγορά». «Η καταβολή αντιτίμου από όλα τα κανάλια (και ειδικά από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας) είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της Digea, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη ρευστότητά της», σημειώνει και υπογραμμίζει πως η ρευστότητά «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων».

Σημείο-κλειδί είναι το εξής: Η Digea πρέπει «να καταβάλει στο κράτος την προβλεπόμενη από τη σύμβασή της δόσης για τη χρήση των συχνοτήτων, διαφορετικά τίθεται θέμα για τη λειτουργία της και κατ’ επέκταση για τη λειτουργία όλων των τηλεοπτικών σταθμών». Και δηλώνει πως «οι δανείστριες τράπεζες της Digea έχουν ειδοποιήσει την εταιρεία ότι λόγω του Mega κινδυνεύει με καταγγελία το δικό της ομολογιακό δάνειο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της»...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: