16.2.17

Εξώδικο στο SΤΑR από το "ThePressProject"...


 H ανακοίνωση του "ThePressProject", για το εξώδικο στο "Star", για την...
συνέντευξη Βαρουφάκη

Το ThePressProject απέστειλε σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία και πρόσκληση στον τηλεοπτικό σταθμό STAR μετά την παράνομη χρήση και αναμετάδοση αποσπασμάτων της τηλεοπτικής εκπομπής Two Minutes με καλεσμένο τον Γιάνη Βαρουφάκη στα οποία οι αρμόδιοι του σταθμού έκρυψαν τα λογότυπα του TPP ενώ δεν έκαναν και καμία αναφορά στην παραγωγή, βαφτίζοντας την «βίντεο – selfie» που ανάρτησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του DiEM25 στα κοινωνικά δίκτυα.
Καλούμε το STAR να επανορθώσει αποδεικνύοντας ότι έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία σχετικά με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και αν θέλει να εμπλουτίζει το προβληματικό του ρεπορτάζ με οπτικοακουστικό υλικό να φροντίσει για τις δικές του παραγωγές.
Ακολουθεί η εξώδικη διαμαρτυρία που επιδόθηκε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό:
Ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής
Εξώδικη διαμαρτυρία και πρόσκληση
Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου (Εφήμερου), αρχισυντάκτη ThePressProject, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Κοδράτου αριθ 21, Μεταξουργείο
Προς
Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» και δ.τ. «N.T.V.». που εδρεύει στην οδόΒιλτανιώτη 36, στην Κάτω Κηφισιά, 14564, ΑΦΜ 094281721 της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
Κοινοποιούμενο προς: το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Ε.Σ.Ρ.), που εδρεύει επί της Λ. Πανεπιστημίου & Αμερικής 5, 10564 Αθήνα
***
Κύριοι,
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR της 15ης Φεβρουαρίου 2017 που παρουσίασε στις 8 μ.μ. η παρουσιάστρια Μάρα Ζαχαρέα προβλήθηκε «ρεπορτάζ» (στις 20:50 μ.μ.) το οποίο βασίστηκε στην προβολή και αναμετάδοση – χωρίς καμία άδεια – τηλεοπτικής συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του DiEM25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνέντευξη αυτή είναι παραγωγή του ThePressProject, και με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε παραβιάσατε καταφανώς τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τους όρους χρήσης και αναμετάδοσης.
Ο σταθμός σας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην πηγή του πρωτότυπου τηλεοπτικού υλικού που χρησιμοποιήσατε. Επιπλέον με τεχνική επεξεργασία εφαρμόσατε δικά σας γραφικά πάνω από τα λογότυπα του ThePressProject με προφανή στόχο να αποκρυβεί η πηγή του «ρεπορτάζ».
Η φάσα μάλιστα που επιλέχθηκε από το σταθμό σας έγραφε «ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ – SELFIE!» ενώ η παρουσιάστρια ανέφερε ότι πρόκειται για «βιντεάκια που ανεβάζει στα κοινωνικά του δίκτυα».
Επιπλέον το κανάλι σας δεν έδειξε κανένα σεβασμό στην παραγωγή και μετέδωσε πέραν των γραφικών του καναλιού σας επιπλέον μαγνητοσκοπημένες εικόνες (footage) πάνω στο πρωτότυπο υλικό (βίντεο), καταστρέφοντας το αισθητικό αποτέλεσμα και δείχνοντας με αυτό τον τρόπο περιφρόνηση στις επιλογές του σκηνοθέτη μας.
Το υλικό που χρησιμοποιήσατε στην τηλεοπτική σας εκπομπή προέρχεται από τη νέα εκπομπή με τίτλο “Two Minutes” του ThePressProject. Πρόκειται για εκπομπή συνεντεύξεων όπου οι καλεσμένοι καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις με χρονικό περιθώριο 2 λεπτών για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση, όπου τις ερωτήσεις θέτουν οι πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Το πρωτότυπο υλικό της εκπομπής προβάλλεται στο ThePressProject και μεταδίδεται επί πληρωμή από συνεργαζόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ η προβολή του και αναμετάδοση απαγορεύεται, όπως αναφέρεται ρητά στο διαδικτυακό τόπο ThePressProject.gr, χωρίς άδεια.
Ο τηλεοπτικός σας σταθμός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας το πρωτότυπο υλικό με τρόπο που παραβαίνει κάθε αρχή δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εντάσσοντάς το σε ένα ντροπιαστικό «ρεπορτάζ» πολύ χαμηλής δημοσιογραφικής και τηλεοπτικής ποιότητας που θυμίζει περισσότερο καμπάνια δολοφονίας χαρακτήρα παρά τηλεοπτικό ρεπορτάζ.
Επειδή το κανάλι σας μετέδωσε αποσπάσματα της τηλεοπτικής εκπομπής Two Minutes, παραγωγής του ThePressProject χωρίς καμία άδεια ή προηγούμενη συνεννόηση.
Επειδή το ThePressProject κατέχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της εν λόγω παραγωγής που χρησιμοποιήσατε.
Επειδή το κανάλι σας επιπλέον απέκρυψε την πηγή και επιπλέον κάλυψε με δικά του γραφικά τα λογότυπα του ThePressProject, επιλέγοντας υποτιμητικές εκφράσεις και προβάλλοντας δικό του βίντεο υλικό πάνω στην παραγωγή επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα.
Επειδή το κανάλι σας διαστρέβλωσε την ουσία της παραγωγής παρουσιάζοντας τα βίντεο σαν προσωπική παραγωγή του καλεσμένου στα κοινωνικά δίκτυα.
Για τους λόγους αυτούς
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συμπεριφορά σας αυτή.
Καλούμε το σταθμό σας να επανορθώσει άμεσα στο κεντρικό δελτίο με αναφορά στο ίδιο αναφέροντας τα πραγματικά στοιχεία της παραγωγής και να κάνει απόλυτα σαφές ότι αφενός η εκπομπή Two Minutes παράγεται και προβάλλεται από το ThePressProject και τους συνεργαζόμενους με αυτό τηλεοπτικούς σταθμούς, αφετέρου δε ότι ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης υπήρξε καλεσμένος της εκπομπής και τα βίντεο δεν αποτελούν «βίντεο Selfie».
Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματος και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να διαφυλάξουμε την αξία της παραγωγής μας.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς 1) την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» και δ.τ. «N.T.V.». που εδρεύει στην οδό Βιλτανιώτη 36, στην Κάτω Κηφισιά, 14564, ΑΦΜ 094281721 της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, και 2) το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Ε.Σ.Ρ.), που εδρεύει επί της Λ. Πανεπιστημίου & Αμερικής 5, 10564 Αθήνα, και να την αντιγράψει ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.
Αθήνα 16η Φεβρουαρίου 2017
Για το ThePressProject

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Εφήμερος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: