2.3.17

Πού πάει η Ευρώπη;...

Αποτέλεσμα εικόνας για Πού πάει η Ευρώπη«Πού πάει η Ευρώπη των “27”;» Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να...
κάνουμε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη συζήτηση».

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια διαπίστωση, αν μη τι άλλο αγωνιώδη, η οποία διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή τη χθεσινή παρουσίαση που έκανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, των πέντε σεναρίων της «Λευκής Βίβλου» για το μέλλον της Ε.Ε. στη μετά το Brexit εποχή και μέχρι το 2025.

Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν «να χτυπούν αλύπητα» την Ε.Ε. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι δεδομένα. Ποια είναι όμως η προοπτική;

Κατά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αναποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι ένα από τα παραδείγματα των περιορισμένων κοινοτικών εξουσιών.

Πράγμα που σημαίνει πως το «μπαλάκι» των ευθυνών επιστρέφει στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες τελούν υπό τον ασφυκτικό δημοσιονομικό κλοιό των Βρυξελλών και ουσιαστικά του Βερολίνου. Φαύλος κύκλος που δεν τετραγωνίζεται αν κάτι δεν αλλάξει ριζικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Δεν πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να πιστεύει ότι μπορούμε να του δώσουμε τον ήλιο και το φεγγάρι, όταν το μόνο που είμαστε ικανοί να προσφέρουμε είναι ένα τηλεσκόπιο», δήλωσε ο Γιούνκερ. Και πρόσθεσε: «Να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε εκεί όπου μπορούμε να πετύχουμε τα πιο απτά αποτελέσματα». Τι σημαίνει αυτό; Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Με δεδομένο ότι το Βερολίνο οραματίζεται δύο ταχύτητες στον κινητήρα της Ευρώπης, το «τιμόνι» της οποίας ήδη ελέγχει, μια τέτοια εξέλιξη δεν προϊδεάζει για κάτι καλό.

Η ιδέα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων αναμένεται να αποτελέσει τροφή για σκέψη στην πανηγυρική σύνοδο κορυφής στην ιταλική πρωτεύουσα, στις 25 του μήνα, με αφορμή την 60ή επέτειο από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.

Οι τελικές αποφάσεις φυσικά θα αργήσουν. Αλλά όπως και να 'χει, η ενωμένη Ευρώπη ήδη δοκίμασε μια διάσπαση με το Brexit. Θα αντέξει μια δεύτερη, έστω και συγκαλυμμένη; Οδηγεί άραγε σε μια θετική προοπτική μια τέτοια επιλογή;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: