4.3.17

Όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ...

Ευκλ. ΤσακαλώτοςΤο αφορολόγητο όριο, οι συντάξεις, τα αντίμετρα και τα στοιχεία για το πλεόνασμα του (2016) θα απασχολήσουν τους...
εκπροσώπους των θεσμών και την ελληνική κυβέρνηση το Σάββατο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Η συνάντησή των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.
 

Αξιολόγηση και χρέος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες, τόνισε πως «βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης» και μίλησε για «ολιστική λύση», που αφορά και την μετά το πρόγραμμα περίοδο, δηλαδή την απαραίτητη απομείωση χρέους.

Ο Γάλλος ομόλογός του, από την Αθήνα, έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει στο Eurogroup να εξεταστούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλοι για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και το γεγονός ότι κάποιες χώρες «μπλοκάρουν» τις αποφάσεις για το χρέος, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ είπε ότι σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και μέσα από τους κατάλληλους συμβιβασμούς, να υπάρξει κατάληξη στις κατάλληλες αποφάσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Το Ταμείο ευθύνεται για την καθυστέρηση της συμφωνίας

Στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο Γ. Δραγασάκης επέρριψε σαφείς ευθύνες στο ΔΝΤ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα «Τομσεν statistics» και έβαλε στο στόχαστρο το ΔΝΤ τονίζοντας ότι το Ταμείο ευθύνεται για την καθυστέρηση της συμφωνίας. Έκανε λόγο για εκβιασμούς, αλλά και αποκλίνουσες απόψεις από την πλευρά των δανειστών, αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει σύντομα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είχε οργανωθεί και είχε στόχο να κλείσει η συμφωνία νωρίτερα, ωστόσο το Ταμείο προέβαλε αιτήματα εκτός συμφωνίας τορπιλίζοντας τις συζητήσεις. Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι το κυβερνητικό έργο έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Ένα θέμα που ακόμα εμποδίζει την επίτευξη της συμφωνίας, κατά τον Γ. Δραγασάκη, είναι το εξωδικαστικό ζήτημα των δανείων...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: