21.3.17

Το νέο... Τείχος του Βερολίνου...

ΒερολίνοTους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού που θέλει να παίξει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, για...
το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, έθεσε η Ανγκελα Μέρκελ, μετά την προσωπική επίθεση του προέδρου της Τουρκίας την περασμένη Κυριακή.

Η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ανεκτές οι επιθέσεις της Αγκυρας κατά του Βερολίνου και οι αναφορές σε ναζιστικές πρακτικές και έστειλε τελεσίγραφο ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν θα επιτραπεί σε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης να κάνουν προεκλογικές εμφανίσεις σε γερμανικές πόλεις.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ και η αποστροφή του υποψήφιου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Σουλτς.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι Χριστανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, δίνουν σκληρή μάχη στο εσωτερικό της χώρας, στον πόλεμο νεύρων που έχει ανοίξει ο Τ. Ερντογάν, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι αρραγής.

Η πρώτη αντίδραση στην προσωπική επίθεση του προέδρου της Τουρκίας κατά της καγκελαρίου της Γερμανίας ήταν από τον υπουργό Εξωτερικών και μέχρι πρότινος αρχηγό του SPD Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος, σε συνέντευξη στην «Passauer Neue Presse», τόνισε ότι συνομίλησε αμέσως μετά τη νέα επίθεση του Τ. Ερντογάν την Κυριακή με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου και του διεμήνυσε ότι οι σοκαριστικές δηλώσεις Ερντογάν ξεπέρασαν τα όρια.

Τα όρια αυτά ανακοίνωσε και δημοσίως η Ανγκελα Μέρκελ χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε στη διεθνή έκθεση CeBit στο Ανόβερο.

Η καγκελάριος δήλωσε ότι υπάρχει επίσημη διακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης προς την τουρκική, ως προς τη συμμετοχή των Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων σε πολιτικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία.
Eπανεξέταση αδειών

«Δεν είναι δυνατή παρά μόνο με σεβασμό των αρχών του θεμελιώδους νόμου της Γερμανίας, του Συντάγματος», τόνισε η Α. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Σε αντίθετη περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης των αδειών των συγκεντρώσεων που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο».

Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τελεσίγραφο, η Α. Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι «οι συγκρίσεις με τον ναζισμό πρέπει να σταματήσουν, δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι αυτές οι συγκρίσεις δεν έχουν σταματήσει και εμείς δεν θα ανεχτούμε τη ρήση ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι όλα τα ταμπού καταρρίπτονται χωρίς σεβασμό στην οδύνη που βίωσαν όσοι καταδιώχθηκαν και δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού».

Από τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Σέφερ, προκύπτει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές έχουν δώσει άδειες προεκλογικών συγκεντρώσεων του κόμματος AKP του Τ. Ερντογάν σε 15 πόλεις.

Αίτημα για εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν έχει διατυπωθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη ενημέρωση.

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι έχει τον τελευταίο λόγο να ακυρώσει και τις εγκεκριμένες εκδηλώσεις, καθώς οι κατηγορίες για ναζιστικές πρακτικές πέραν των συνταγματικών θεμάτων θα ανοίξουν και ζητήματα ποινικής δίωξης.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Γερμανία ο Τ. Ερντογάν, το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο είναι ξεκάθαρα αρνητικό.
To πρωτόκολλο

Ως πρόεδρος της Τουρκίας, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει το πρωτόκολλο, ειδάλλως θα πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη.

Ο Γ. Γκάουκ δεν ήθελε μία τέτοια επίσκεψη και ο νέος πρόεδρος Φ. Β. Στάινμαγερ, που είχε αρνητική εμπειρία ως υπουργός Εξωτερικών από την τελευταία επίσκεψη στην Αγκυρα, το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι να απευθύνει την πρώτη πρόσκληση στον Τ. Ερντογάν.

Εκτός από την Α. Μέρκελ, που δεν θα ήθελε μια τέτοια επίσκεψη, το έκανε σαφές και η αντιπρόεδρος του CDU Γ. Κλέκνερ, αρνητικός είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Μάρτιν Σουλτς, που χαρακτήρισε τις τελευταίες δηλώσεις του Τ. Ερντογάν «ανάξιες για αρχηγό κράτους».

Κινούμενος, μάλιστα, στο πνεύμα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος».

Ο Μ. Σουλτς, παρά την ευφορία των δημοσκοπήσεων που τον θέλουν να διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κρατάει την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Α. Μέρκελ σταθερά στα εσωτερικά θέματα, αποφεύγοντας ακόμη και την παραμικρή διαφοροποίηση στα μείζονα θέματα διεθνούς πολιτικής.

Μετά την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το 100% των συνέδρων του SPD –αποκαλείται «ο 100%»–, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών επικεντρώνει την προεκλογική του εκστρατεία στην καθημερινότητα και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής...


Μπάμπης Αγρολάμπος, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: