9.3.17

Να μη χαθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο...

Ο Αλέξης Τσίπραςστα εργασιακά, τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...

Πολλαπλά μηνύματα με συγκεκριμένους αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, κατά...
την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Καταρχάς, υπογράμμισε πως η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς με αφετηρία τη χώρα μας κάποιοι επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο. Η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τις αντιδράσεις των πιστωτών της Ελλάδας για τις συλλογικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να παραμένει η διάσταση απόψεων στα εργασιακά θέματα ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς.

Επίσης, μίλησε με ξεκάθαρα λόγια για την πορεία της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, απογυμνώνοντάς της από την εικόνα του ιδανικού που επιχειρούν να παρουσιάσουν ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε την οικονομική και κοινωνική στασιμότητα λόγω της κρίσης, καθώς και την άνοδο της άκρας δεξιάς σε πολλές χώρες:  

Η Διακήρυξη της Ρώμης δεν μπορεί να εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης -ότι όλα πάνε καλά. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά.

Παράλληλα, αντιμετώπισε με κριτική διάθεση τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και αρχηγών κρατών-μελών, για μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης, σημειώνοντας πως «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διολισθήσουμε στη συντηρητική αντίληψη του σκληρού πυρήνα (Core Europe), τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδιαφέρουσα τη συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης, καθώς -όπως είπε- μπορεί να συντελέσει στη «διαδικασία της εμβάθυνσης», όμως έσπευσε να βάλει δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Πρώτον, δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών Ευρώπης και, δεύτερον, οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας) τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στις Βερσαλλίες.
Επαφές στο περιθώριο της Συνόδου

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί στις εργασίες στης Συνόδου Κορυφής. Στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα περιλαμβάνεται συνάντηση με τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ άγνωστο παραμένει το αν θα έχει περαιτέρω επαφές αναφορικά με την οικονομία και τη διαπραγμάτευση. Μέχρι στιγμής, η μόνη επιβεβαιωμένη συνάντηση είναι με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται πως η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είναι προπαρασκευαστική της πανηγυρικής συνόδου που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, ακριβώς 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957) και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΟΚ)...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: