3.3.17

Και στο βάθος... Κεντροαριστερά...

Φώφη Γεννηματά
Για την άλλη Παρασκευή 10 Μαρτίου -οπότε και θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συντονιστικό- μετέθεσαν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τη...
λήψη των αποφάσεων σχετικά με το συνέδριο του Ιουνίου, το οποίο έχει ως σκοπό τη μετεξέλιξη του σχήματος σε ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Κατά τη χθεσινή άτυπη σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, διαπιστώθηκε συμφωνία ως προς το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που αφορά έναν αυτόνομο πόλο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., καθώς και για το θέμα της ηγεσίας, αφού -όπως προκύπτει- το τιμόνι θα συνεχίσει να κρατά η Φώφη Γεννηματά (χωρίς να υπάρξει εκλογή από τη βάση) με την αποδοχή όλων των συμμετεχόντων κομμάτων και κινήσεων.

Ως προς τον χαρακτήρα του συνεδρίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι πολιτικό-προγραμματικό και δεν θα υπάρξει άμεση ανάδειξη κάποιου κοινού οργάνου, παρά μόνο ο ορισμός του και οι θέσεις που αναλογούν σε καθέναν από τους συμπράττοντες.

Τα υπόλοιπα οργανωτικά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα έχουν να κάνουν με την εκλογή των συνέδρων, αν δηλαδή θα προκύψουν με ανοιχτές διαδικασίες στις οργανώσεις ή αν θα εκλεγούν με ποσοστώσεις ανάλογα με τη δύναμη των φορέων της Συμπαράταξης.

Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες ενότητας του χώρου, έστω κι αν αντικειμενικά, οι πιθανότητες συμπόρευσης με το Ποτάμι είναι απειροελάχιστες, ενώ με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται δύσκολη η σύγκλιση ακόμη και με την Ωρα Αποφάσεων των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου - Φλωρίδης - Ραγκούσης).

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι Φ. Γεννηματά, Χρ. Πρωτόπαπας, Στ. Ξεκαλάκης, Μ. Οθωνας, Θ. Μωραϊτης από το ΠΑΣΟΚ, Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης και Θ. Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης και Φ. Σαχινίδης από το ΚΙΔΗΣΟ και οι Ν. Διακουλάκης και Γ. Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών.

Στο μεταξύ, η Σεβαστουπόλεως έστειλε χθες νέο μήνυμα τόσο στην πρωτοβουλία των «τριών» όσο και στον βουλευτή του κόμματος Σπύρο Λυκούδη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ζητούν ιδρυτικό συνέδριο ολόκληρης της παράταξης.

Σε ανακοίνωση με τίτλο «Το ΠΑΣΟΚ, οι "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" και η πρόταση του Ποταμιού», το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, καλούν τους προαναφερόμενους να διαλέξουν μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο κόμματα, δηλαδή είτε ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και συμμετοχή στο συνέδριό της είτε την υιοθέτηση της πρότασης του Ποταμιού για δημιουργία νέου φορέα από το μηδέν με αρχή την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: