9.3.17

Τι Χίος, τι Ικαρία· σημασία έχει η διαφήμιση!...


Ηρθαν στη Χίο, αγόρασαν μισό τόνο μαστίχα, τράβηξαν τα σχετικά πλάνα, αλλά στο διαφημιστικό αποτέλεσμα προέκυψε...
Ικαρία!

Ο λόγος για την παγκοσμίως διάσημη εταιρεία Chanel και το νέο αντιγηραντικό-αντιρυτιδικό προϊόν που λανσάρει εσχάτως με την ονομασία «Blue Serum», μέσω του οποίου υπόσχεται στους καταναλωτές να δείχνουν νεότεροι.

Με φόρμουλα βασισμένη σε φυσικά υλικά όπως ο καφές από την Κόστα Ρίκα, οι ελιές Σαρδηνίας και η μαστίχα Χίου, ο ορός προσώπου στηρίζεται για τη διαφημιστική του προβολή σε έρευνα που πραγματοποίησε ο διεθνής οίκος μόδας στις λεγόμενες blue zones του πλανήτη, για να καταλήξει στο ότι ακριβώς σε αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι ζουν περισσότερο.

Με τη διαφορά όμως σε όσα αφορούν την Ελλάδα ότι το σενάριο της μακροβιότητας είναι γνωστό για την Ικαρία και όχι για το «νησί της μαστίχας», όπως είναι γνωστή η Χίος για το δάκρυ του σκίνου που παράγει κατά αποκλειστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια λεπτομέρεια και μια πραγματικότητα δηλαδή, η οποία, όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετή για να χαλάσει την ιστορία που εμπνεύστηκαν οι άνθρωποι της εταιρείας, με αποτέλεσμα στο σχετικό φιλμάκι που αναφέρεται στην Ελλάδα να βαφτίζεται η Ικαρία ως παραγωγός τόπος της μαστίχας και παράλληλα να απολαμβάνει, αντί της Χίου, την παγκόσμια προβολή που της εξασφαλίζει ο διεθνής αυτός κολοσσός της μόδας και της κοσμετολογίας.

Η σύγχυση που προκαλείται πάντως δεν τελειώνει εδώ αφού, πέραν του φιλμ, ανάλογες αναφορές περί Ικαρίας συναντούμε και στην ιστοσελίδα της εταιρείας, με την εικόνα του συγκεκριμένου νησιού να κυριαρχεί στο σχετικό λινκ που οδηγεί στην προβολή του βίντεο, ενώ και στην ενότητα για τα συστατικά του προϊόντος η μαστίχα αναφέρεται ως «LENTISK FROM IKARIA, GREECE». «Σκίνος», δηλαδή, «από την Ικαρία»!

Τα μαστιχόδεντρα

Αντιγηραντικό-αντιρυτιδικό προϊόν , Chanel
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όντως τα μαστιχόδεντρα είναι σκίνοι, δέντρα που φυτρώνουν σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, ωστόσο μόνο στη Χίο οι συγκεκριμένες ποικιλίες, που έχουν αναπτυχθεί από τους ντόπιους μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία καλλιέργειας, παράγουν μαστίχα.

«Η ιστορία της συνεργασίας με την Coco Chanel ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο περίπου, όταν η εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε προμηθεύτηκε μισό τόνο μαστίχα ώστε με την κατάλληλη επεξεργασία να διατεθεί στην Coco Chanel για την παραγωγή του καλλυντικού αυτού.

»Τώρα τους περιμένουμε ώς το τέλος του μήνα, αφού εκδήλωσαν την επιθυμία να πιστοποιήσουν τους χώρους του εργοστασίου όπου επεξεργαζόμαστε το προϊόν.

»Οντως διαπιστώσαμε και εμείς τις ατυχείς αναφορές της ιστοσελίδας τους στην Ικαρία και τους το επισημάναμε και αυτοί υποσχέθηκαν να το διορθώσουν, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο περί λάθους.

»Αν και μάλλον εσκεμμένα έγινε, ώστε να εκμεταλλευτούν τη σχετική φήμη της Ικαρίας περί μακροζωίας. Πάντως, όπως και να έχει, είναι μεγάλη και σημαντική η προβολή της μαστίχας ειδικότερα στον χώρο της κοσμετολογίας και εκτιμώ ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου, που αναμένουμε σύντομα να μας χτυπήσουν την πόρτα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: