7.3.17

Μηνύματα για την Κεντροαριστερά...

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος ΘεοδωράκηςΕνα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσκόπηση «Σφυγμός» της Prorata που δημοσιεύσαμε χθες είναι η...
ευνοϊκή προσέγγιση ενός σημαντικού μέρους των ερωτηθέντων στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου φορέα στην Κεντροαριστερά.

Στο ερώτημα για τις εξελίξεις στον λεγόμενο «ενδιάμεσο χώρο» -μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.- και τις προοπτικές του, το 22% απάντησε ότι θα είναι καλύτερες εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η κίνηση «Ωρα Αποφάσεων» των τριών πρώην υπουργών (Διαμαντοπούλου-Ραγκούσης-Φλωρίδης) φτιάξουν νέο κόμμα, το 11% εάν όλοι στοιχηθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 9% εάν το Ποτάμι και η κίνηση των τριών προχωρήσουν σε μια εκλογική συμμαχία.

Αθροιστικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων με θετική προδιάθεση για τις διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά ανεβαίνει στο 42%, ενώ ένα ποσοστό 2-3% στο σύνολο των εκλογέων είναι διεκδικήσιμο από τα κόμματα του κεντρώου χώρου. Με δεδομένες τις επιφυλάξεις που επιβάλλει η ρευστότητα στο εκλογικό σώμα, αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, οι οποίες μπορούν -υπό όρους- να δώσουν ώθηση σε ένα κεντροαριστερό εγχείρημα και να το καταστήσουν υπολογίσιμη δύναμη.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τους πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, είναι η ενότητα στον κατακερματισμένο σήμερα χώρο του προοδευτικού Κέντρου και η δημιουργία ενός πραγματικά νέου πολιτικού φορέα με ανοιχτές στην κοινωνία διαδικασίες που θα ξεκινούν από μηδενική βάση.

Θα προσθέταμε μερικές ακόμη προϋποθέσεις για την επιτυχία της προσπάθειας: Κατ' αρχάς, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, πειστικού, προοδευτικού λόγου βασισμένου στις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία δείχνει να επιθυμεί να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο για εκείνη πρόσδεση στη Δεξιά. Το πρόγραμμα οφείλει να είναι ρηξικέλευθο και συνάμα ρεαλιστικό. Ομως, σίγουρα όχι εμμονικά αντι-αριστερό, όπως επιδιώκουν κορυφαίοι παράγοντες του χώρου.

Παράλληλα, απαραίτητο συστατικό είναι η έμπρακτη αποστασιοποίηση από πολιτικές οι οποίες πλήγωσαν τον κόσμο που διαχρονικά στήριζε την Κεντροαριστερά και η απομόνωση όσων έχουν μοναδικό μέλημα την προσωπική δικαίωση για τα κυβερνητικά πεπραγμένα τους.

Τελευταία, αλλά εξίσου καθοριστική προϋπόθεση είναι η ανανέωση, ηλικιακή, αλλά πρωτίστως σε αντιλήψεις. Οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι στέλνουν τα μηνύματά τους. Θα τα ακούσουν οι ηγέτες τους;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: