17.3.17

Υποσχέσεις από κοντά, «παρών» στη Βουλή!...

ΒουλήΔεν πέρασε ούτε ενάμισης μήνας αφότου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής την...
Ημέρα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και προχθές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να ακυρώσει στην πράξη όσα έλεγε ο αρχηγός της, ψηφίζοντας «παρών» στη Βουλή για την έγκριση τροπολογίας σχετικά με την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε Εβραίους της διασποράς.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μηταφίδης Τ., Βάκη Φ., Γάκης Δ., Γκιόλας Ι., Δουζίνας Κ., Λάππας Σ., Ουρσουζίδης Γ.) σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και αποκαθιστούσε μια καταφανή ιστορική αλλά και ουσιαστική αδικία, η οποία περιγραφόταν λιτά στην αιτιολογική έκθεση: «Υπάρχουν σήμερα Εβραίοι της διασποράς που είχαν την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους, αλλά την απώλεσαν βίαια από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944, και είναι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχοι απόκτησης εκ νέου της ελληνικής ιθαγένειας. Το άρθρο 13 του ν. 4018/2011 (Α' 215), όπως ισχύει σήμερα, παρέχει το δικαίωμα αυτό μόνο στους εν ζωή δικαιούχους και στους σε ευθεία γραμμή κατιόντες όσων απέκτησαν εκ νέου την ελληνική ιθαγένεια. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, διασφαλίζεται το δικαίωμα και των κατιόντων όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις της παραπάνω διάταξης, αλλά απεβίωσαν πριν αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ώστε να ανακτηθεί ο διαρραγείς, εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής, δεσμός της οικογένειάς τους με την Ελληνική Πολιτεία».

Γι' αυτήν την τροπολογία -η οποία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ, και με θερμά λόγια για τη διατύπωσή της από τον Ανδρέα Λοβέρδο- η Ν.Δ. αρκέστηκε στο αδιάφορο «παρών» θυμίζοντας τις ημέρες του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όταν η άρνηση για ένταξη της πόλης στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων γινόταν με επιχειρήματα του τύπου «οι Εβραίοι δεν ήταν γηγενείς» ή το τρομακτικότερο «εξοντώθηκαν εκτός Ελλάδας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε μάλιστα στην «Εφ.Συν.» πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ήταν ακόμη μια φορά απόν από την αποκατάσταση της ιστορικής δικαίωσης θυμάτων του ναζισμού».

Μιλώντας την Ημέρα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Και αν πρέπει να ειπωθούν και κάποιες σκληρές αλήθειες, ας γίνει. Οι κοινωνίες προχωρούν και δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, παρά μόνο όταν τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους με την Ιστορία». Αυτό ακριβώς δεν έκανε το κόμμα του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: