9.3.17

Νέο μήνυμα Σόιμπλε προς τον Ντράγκι...

Υπέρ της «έγκαιρης έναρξης της διαδικασίας εξόδου» από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τάχθηκε ο...
Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου στο Βερολίνο, επανέλαβε την ανάγκη σταδιακής μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αξιώνοντας την άμεση έναρξη της σχετικής διαδικασίας.
Ανάλογο αίτημα υπέβαλε σήμερα και το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, το οποίο ζήτησε τη μείωση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε κάποια ουσιώδη νομισματική αλλαγή, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για την περαιτέρω αυστηροποίηση του διεθνούς κανονιστικού πλαισίου, το οποίο διέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ιδίως τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα.

Αντίθετα, υπεραμύνθηκε των προτάσεών του περί «χαλάρωσης» των κανονισμών, ως προς τη λειτουργία των μικρότερων τραπεζών.

Κάνοντας ειδική μνεία στο Brexit, κατέστησε σαφές ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ενδυναμώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: