17.3.17

«Μίνι» ανασχηματισμό και… φρεσκάρισμα...


...του κυβερνητικού σχήματος μελετά ο Αλέξης Τσίπρας

Ποιοι Υπουργοί είναι στη λίστα του Πρωθυπουργού...

Όπως ισχυρίζονται πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η Κυβέρνηση κινείται σε ένα ολοένα πιο...
δύσκολο και περίπλοκο πλαίσιο. Παραλλήλως ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι εάν οι περισσότερες συνιστώσες ή στελέχη του κόμματός του υιοθετήσουν τη γλώσσα των ακραίων λαϊκιστών της Ευρώπης μόνο το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά θα χάσουν.

Διασταυρωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κρυφή» συμφωνία Μέρκελ-Τσίπρα. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει υποσχεθεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.  Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Υπουργός Οικονομικών όμως φαίνεται να κινείται σε άλλο μήκος κύματος αφού φαίνεται να επιμένει στην αρχική του θέση για κλείσιμο-πακέτο της αξιολόγησης. Την ίδια ώρα ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει-ενστερνιζόμενος πλήρως τις απόψεις Δραγασάκη- ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει «σπασμένη» σε κομμάτια. Οι δυο αυτές αντιλήψεις, οι οποίες εκπορεύονται από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αναλύσεις, είναι πασίδηλο ότι δημιουργούν μείζον πρόβλημα στην πορεία και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας έχει σφόδρα προβληματιστεί για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα πρέπει να αναλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα.  
Οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές προς ώρας. Η εναλλακτική πρόταση αφορά το «φρεσκάρισμα» του Κυβερνητικού σχήματος.

Βασικά ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να κλείσει πρώτα η αξιολόγηση και στην συνέχεια να προχωρήσει σε…αναδόμηση της Κυβέρνησης. Γιατί αυτό που έχει σαν στόχο είναι να χρεωθεί το πολιτικό κόστος των όποιων επιπτώσεων από την συμφωνία κυρίως στον κ. Τσακαλώτο.

Με λίγα λόγια στις προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι μετά την αξιολόγηση να αποδεσμεύσει τον Υπουργό Οικονομικών από το βάρος των καθηκόντων του. Ένας σενάριο το οποίο και ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να επιθυμεί την υλοποίησή του, αλλά με την προϋπόθεση να μην έχει υποστεί πολιτική ζημιά.

Επίσης στις προθέσεις του κ. Τσίπρα είναι να προχωρήσει και σε αλλαγές στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αιτία οι καθημερινές γκρίνιες για την απόδοση των κ. κ Μουζάλα και Μπαλάφα.

Πέραν αυτών όμως φαίνεται να υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας. Μάλιστα ακούγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιστρατεύσει για την ενίσχυση αυτών των Υπουργείων και κάποιους εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες (εξειδικευμένους επιστήμονες) οι οποίοι έχουν τις γνώσεις και τα εχέγγυα ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Επίσης ζητήματα έχουν προκύψει στο Υπουργείο Πολιτισμού τα οποία φαίνεται να έχουν σαν αποτέλεσμα την γρήγορη αντικατάσταση της Υπουργού.

Σταθεροί στη θέση τους πρέπει να θεωρούνται οι Υπουργοί: Άμυνας, Υγείας, Παιδείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Δικαιοσύνης.

Ο «μίνι» ανασχηματισμός τον οποίο σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου ή τα μέσα Μαΐου...

Τάκης Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: