21.3.17

«Αν έβλεπα αυτούς που μου επιτέθηκαν, θα τους ρωτούσα πώς ζούνε»...

Αποτέλεσμα εικόνας για Κουνεβα
«Τι θα θέλατε να πείτε σε αυτούς που σας επιτέθηκαν;» ήταν μία από τις πολλές ερωτήσεις που έκαναν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Υμηττού στην Κωνσταντίνα Κούνεβα που...
μίλησε χθες στους μαθητές με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων.

Η ευρωβουλευτής παρακολούθησε την παρουσίαση του εκπαιδευτικού project «Ισα δικαιώματα, κοινωνικές ανισότητες και ισότητα των φύλων» που πραγματοποίησαν τρεις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου και στη συνέχεια συζήτησε με τους εφήβους.

«Ολοι οι άνθρωποι έχουμε την ίδια προέλευση. Πρέπει να δούμε τον άλλον σαν τον εαυτό μας. Κοιμόμουν 2-3 ώρες την ημέρα όταν ήμουν συνδικαλίστρια. Επρεπε να ασχοληθώ με τη δουλειά, τα προβλήματα του κλάδου και το παιδί μου.

»Το έκανα από αγάπη για τους συναδέλφους μου. Ηθελα η ζωή τους να γίνει καλύτερη. Οταν έβλεπα να έχουν προβλήματα, να καταπατείται η νομοθεσία, επενέβαινα και βοηθούσα.

»Ακόμα κι όταν δεν τα κατάφερνα, μιλούσαμε και μου έλεγαν τα προβλήματά τους κι έτσι αισθάνονταν καλύτερα», είπε μεταξύ άλλων η κ. Κούνεβα πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και στην αλληλεγγύη που έδειξε η ελληνική κοινωνία στους πρόσφυγες.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλά στα παιδιά του 1ου Λυκείου Υμηττού
Στη συνέχεια δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων: «Ποιες προσωπικότητες έχετε ως πρότυπο;», «Κάνει το Ευρωκοινοβούλιο αρκετά για την καταπολέμηση του ρατσισμού;», «Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στον σημερινό κόσμο, ποιο θα ήταν;» και ερωτήσεις για την επίθεση.

Για τον ανταγωνισμό

«Αυτοί οι άνθρωποι που μου έκαναν την επίθεση πήραν άσχημα πρότυπα από την κοινωνία. Είναι ευθύνη όλων. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Αν τους έβλεπα, θα ήθελα να τους ρωτήσω πώς ζούνε, αν έχουν οικογένεια, από ποια θέση το έκαναν αυτό.

»Δεν μπορώ να είμαι θυμωμένη. Η κοινωνία μας ζει αυτό που ζει και βάζουμε ως δείκτη την ανταγωνιστικότητα. Τι έφερε η ανταγωνιστικότητα; Πολέμους, ανισότητα, φτώχεια, αυτοκτονίες. Είναι αδυναμίες της κοινωνίας. Ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να κρίνει τη δουλειά μας και τη ζωή μας» απάντησε.

Πριν φύγουμε, συναντήσαμε την Αρτεμι, τη Μαρίνα και την Εύα που παρουσίασαν την εργασία τους. Και οι τρεις υφίστανται τον ρατσισμό για διαφορετικούς λόγους. «Από το Δημοτικό μού έλεγαν ότι είσαι βουλγαράκι (sic), να πας στη χώρα σου. Είχα δεχτεί bullying και ακόμα και καθηγητές αδιαφορούσαν», μας είπε η Αρτεμις.

Και οι τρεις σήμερα προσπαθούν να αποτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές όταν τις εκδηλώνουν συνομήλικοί τους. «Δεν θέλαμε να κάνουμε μια σχολική γιορτή, αλλά μια εκδήλωση που οι μαθητές θα κρατήσουν κάτι» σχολίασε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Υμηττού, Χαράλαμπος Αλεξάτος.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: