9.3.17

Νέα συνάντηση για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων...

«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά...
από τη μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη στις 15.00 με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:

*Έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.

*Στα εργασιακά, που επίσης συζητήθηκαν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ.

*Το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

*Έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Έγινε γνωστό ότι θα «κουρεύεται» ο ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν θα «κουρεύονται» οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σημειώνεται ότι το σημερινό Euro Working Group (21.00 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Δ. Τζανακόπουλος: Βαδίζουμε σε συνολική λύση και διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και στις διαφορές που παραμένουν ακόμη, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, στο ζήτημα των εργασιακών και συγκεκριμένα σε σχέση με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωσε, επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, αλλά η επίτευξη μίας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει, τόσο τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, όσο και των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Επ' αυτού, τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από μία οκταετία είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση, γεγονός που εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ. Ασκώντας δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη και ανεύθυνη», «οικονομικά εσφαλμένη» και «κοινωνικά καταστροφική» τη στάση της για άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση. Διερωτήθηκε, δε, ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου, όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ». Προέβλεψε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα επαναφέρει σύντομα του αίτημά του για εκλογές.
ΔΝΤ: Πρόοδος σε κάποια σημαντικά ζητήματα, αλλά και σοβαρές διαφορές, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση

Παρόλο που έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές παραμένουν σοβαρές διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέφρι Ράις, μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Ράις αρκέστηκε μόνο σε μία δήλωση για την Ελλάδα αποφεύγοντας ν΄ απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Στη δήλωση του επισημαίνει ότι «έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές. Δεν θα σχολιάσω σε ποιες. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχτεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει».

Ερωτηθείς για το εάν αναφέρεται στο staff level agreement ή στο συνολικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως αναφέρεται στις εν εξελίξει συζητήσεις.

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος και για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησης του όσο και συνολικά ως μέγεθος, ο Τζ. Ράις είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επέλθει ελάφρυνση του χρέους και πως το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα»...


left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: