21.3.17

Θέλετε δωρεάν Brexit; Σας περιμένει η Χάγη...

Ντόναλντ Τουσκ - Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΑκόμη και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι έτοιμη να προσφύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν...
η Βρετανία αρνηθεί να πληρώσει υποχρεώσεις προς την Ε.Ε. ύψους 50 δισ. λιρών, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έξοδο της χώρας από την Ένωση.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant», την οποία επικαλείται ο βρετανικός Independent, υπάρχει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα έναντι της Βρετανίας ώστε να απαιτήσει και να λάβει τα οφειλόμενα που προκύπτουν από τα 43 χρόνια συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ολλανδική εφημερίδα φέρεται να έχει στη διάθεσή της το νομικό αυτό κείμενο-προσχέδιο των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν στην περίπτωση που η Βρετανίδα πρωθυπουργός αρνηθεί να καταβάλει το ποσό αυτό στην Ε.Ε.

Μάλιστα, αξιωματούχος της Ένωσης έχει δηλώσει στην εφημερίδα «De Volkskrant» ότι στην περίπτωση που η Τερέζα Μέι επιμείνει να προχωρήσει στο «διαζύγιο» με την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία επί των υποχρεώσεων της Βρετανίας και οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε «τα πράγματα έχουν ως εξής: τους περιμένει η Χάγη».

Η Τερέζα Μέι δέχεται σοβαρές πιέσεις από Συντηρητικούς βουλευτές να προχωρήσει στο Brexit χωρίς να πληρώσει τίποτα, διότι θεωρούν το ποσό αυτό πολύ μεγάλο.

Μάλιστα, νομικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης έχουν στηρίξει έκθεση επιτροπής της Βουλής των Λόρδων σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να πληρώσει, αν αποδεχθεί συμφωνία μία αποχώρησης.

Πάντως, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε., σερ Τιμ Μπάροου, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα επιλεγούν άλλοι νομικοί δρόμοι για την επίλυση του ζητήματος.

Το δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας
Να σημειωθεί ότι μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επιτρέψει τη σύναψη μιας συμφωνίας για ευνοϊκές τελωνειακές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, ειδικά αν η Ένωση επιμείνει να επιλυθούν πρώτα οι οικονομικές διαφορές.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει η εφημερίδα «De Volkskrant», στο οποίο δίνει τον τίτλο «Η μυστική στρατηγική της Ε.Ε. για το διαζύγιο με τους Βρετανούς», η Ε.Ε. θα απαιτήσει από τη Βρετανία:

• Να αποδεχθεί και να εφαρμόζει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, μεταξύ των οποίων αυτής της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, αν θέλουν πρόσβαση στην κοινή αγορά της Ε.Ε. Ωστόσο, το θέμα αυτό είναι μία από τις «κόκκινες γραμμές» για την Τερέζα Μέι.

• Να προχωρήσει σε συμφωνία που θα εξασφαλίζει όλα τα μελλοντικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμενο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν και εργάζονται σε χώρες της Ε.Ε.

• Να χάσει ορισμένα από τα εμπορικά προνόμια που ήδη απολαμβάνει.

• Να αποφασίσει αν θα επιμείνει στη θέση ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί του Brexit και μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Η ολλανδική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες της προέρχονται από εσωτερική πληροφόρηση και ανθρώπους με θέσεις-κλειδί στην Ε.Ε.

Επίσης, ότι μόνο έξι άνθρωποι έχουν πλήρη γνώση του σχεδίου αυτού, εκ των οποίων ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει σε μια διαδικασία «όσο το δυνατόν ανώδυνη για την Ένωση», ανεξάρτητα από το τι θα κοστίσει στη Βρετανία...


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: