3.3.17

Πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στη Βουλή τα μέτρα...


Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης...

Ίσως και πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου να ψηφιστεί τμήμα των προαπαιτούμενων λέει τώρα η...
κυβέρνηση επιμένοντας ωστόσο στη γραμμή πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα».

Όπου «όλα» λογίζονται η τεχνική αξιολόγηση από τη μία και η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από την άλλη.

Το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου επιβεβαιώνει την άποψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι δηλαδή το σύνολο των μέτρων –«καλών και κακών»- θα πρέπει να περάσει προς έγκριση από τη Βουλή λογικά μόνο όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την κατάληξη στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων, αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περιόδο μετά το 2018.

Όμως η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα να ψηφίσει κομμάτι μέτρων και αντισταθμιστικών πριν από τοEurogroup για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι για να δώσει δείγμα γραφής στην κοινωνία, εξηγώντας ότι για «κάθε ευρώ επιβάρυνσης, πράγματι ψηφίζεται κι ένα ευρώ ελάφρυνσης» και ο δεύτερος είναι για να πείσει το Eurogroup πως είναι αποφασισμένη να περάσει όλα τα μέτρα ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Όλα γίνονται βήμα βήμα και κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να προδικάσει την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα ως προς το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους. Διότι το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει και αυτό επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα γίνει και ότι απομένει να φανεί πόσος χρόνος απαιτείται για να κλειδώσει το συνολικό πακέτο.

Ο οδικός χάρτης που περιγράφει η κυβέρνηση εμφανίζει ως εφικτή την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου, αμέσως μετά θέλει να γίνεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους ως αναπόσπαστο κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης και μετά από αυτόν τον καθορισμό των μέτρων για το χρέος προσδιορίζει ως επόμενο σταθμό τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης...

Πολιτικός (enimerosi24)

Δεν υπάρχουν σχόλια: