22.4.17

Μυρίζει μπαρούτι...

Φώφη ΓεννηματάΚρίσιμη και κομβική στην πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο θεωρείται η...
σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η διάσταση απόψεων που έχει καταγραφεί ανάμεσα στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και την εσωκομματική αντιπολίτευση αναφορικά με το πολιτικό και οργανωτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε σύγκρουση. Δεν αποκλείεται πάντως στο τέλος να επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι και να επέλθει εκεχειρία μέσω μιας συνθετικής λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Φώφη Γεννηματά και η πλειονότητα των μελών της Κ.Ε. θα κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας που επήλθε τον περασμένο Μάρτιο στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός πολιτικού-προγραμματικού συνεδρίου με αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων και των κινήσεων που μετέχουν στο σχήμα.

Οι ποσοστώσεις των 3.000 συνέδρων θα είναι κατά προσέγγιση: 40% από το ΠΑΣΟΚ, 20% από τη ΔΗΜΑΡ, 20% από το ΚΙΔΗΣΟ, 10% από τις Κινήσεις Πολιτών και 10% από την Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης. Για τον τρόπο ανάδειξής τους αρμόδια είναι τα κόμματα, ενώ το συνέδριο θα εγκρίνει τη δημιουργία ενός κοινού οργάνου της Συμπαράταξης που εφεξής θα παίζει επιτελικό ρόλο στις αποφάσεις του ομοσπονδιακού φορέα.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή αρχηγού από τη βάση, όπως έχει συμφωνηθεί και θα υπογραμμίσει η κ. Γεννηματά, «θα γίνει με τη σειρά της και στην ώρα της», όταν δηλαδή συγκροτηθεί το νέο ενιαίο κόμμα.

Οι διαφωνούντες

Με το παραπάνω πλαίσιο συντάσσονται σχεδόν στο σύνολό τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εξαίρεση αποτελούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επρόκειτο να απουσιάζει από τη συνεδρίαση, και περίπου ακόμη τρία μέλη της Κ.Ο.

Στον αντίποδα, οι διαφωνούντες, που εκφράζονται ως επί το πλείστον από τον γραμματέα της Κ.Ε. Στέφανο Ξεκαλάκη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, θα τονίσουν την πλήρη αντίθεσή τους με τη στρατηγική της προέδρου.

Μεταξύ άλλων θα δηλώσουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ακολουθεί λανθασμένο δρόμο, δεν καλλιεργεί προοπτική για την ουσιαστική ανάκαμψη του χώρου, ενώ θα καταλογίσουν στην ηγετική ομάδα λογικές περιχαράκωσης και μικρού κόμματος.

Αναφορικά με το συνέδριο και τη μη εκλογή συνέδρων μέσω κάλπης θα υποστηρίξουν ότι πρόκειται για «κλειστού τύπου» διαδικασία, με συνέπεια να ακυρώνεται η προσπάθεια διεύρυνσης και άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο της παράταξης. Θα καλέσουν δε την κ. Γεννηματά να δεσμευτεί για ορισμένες αλλαγές και για έναν ευρύτερο οδικό χάρτη που θα βάζουν ξανά στο παιχνίδι της συμπόρευσης τόσο το Ποτάμι όσο και την Ωρα Αποφάσεων...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: