6.4.17

«Η Άγκυρα προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στο Ιράκ»...

Η Τουρκία προετοιμάζει χερσαία επίθεση στο βόρειο Ιράκ εναντίον των...
Κούρδων αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Yeni Safak, που πρόσκειται στον Τούρκο Πρόεδρο.

Η επιχείρηση, με την ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη», θα διαδεχθεί την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που άρχισε στις 24 Αυγούστου στη βόρεια Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων και έλαβε επισήμως τέλος την περασμένη εβδομάδα.

Οι τουρκικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τις προηγούμνες ημέρες ότι η «Ασπίδα του Ευφράτη» θα έχει ένα «δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο» στη Συρία και στο Ιράκ.

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Τίγρη» μπορεί να αρχίσει «τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου», μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν, αναφέρει η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα κινητοποιηθούν άρματα μάχης, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επιχείρηση στη Συρία.

Η εφημερίδα απαριθμεί εννέα στρατόπεδα του PKK, στην περιφέρεια Σιντζάρ, η οποία εκτείνεται από τη Μοσούλη μέχρι τη Συρία, νοτίως των τουρκικών συνόρων.

Τέλος, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μια τέτοια επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ υπάρχει κίνδυνος να ενισχύσει τις εντάσεις με τη Βαγδάτη, αλλά και με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει κρατήσει επιφυλακτική στάση έναντι της μονομερούς εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: