22.4.17

«Πρέπει να γίνει, επιτέλους, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»...

δήλωσε η  Nτάγκμαρ Ένκελμαν (πρόεδρος ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ)...

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει επαρκώς ότι θέλει να κάνει πραγματικά μεταρρυθμίσεις. Γι΄ αυτό και πρέπει να βρεθεί, επιτέλους, μια...
λύση με τη μορφή της ελάφρυνσης του χρέους και το εύχομαι πάρα πολύ να γίνει», είπε στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Nτάγκμαρ Ένκελμαν, πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο πρόσκειται στο γερμανικό κόμμα "Η Αριστερά" (Die Linke). «Ελπίζω, πάρα πολύ, να υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών», προσθέτει.

Αναφερόμενη στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Nτάγκμαρ Ένκελμαν εκτιμά ότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα να κερδίσει ο Μάρτιν Σούλτς, ωστόσο επισημαίνει ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί «μόνον υπό την προϋπόθεση ότι δεν θέλει απλώς μια άλλη κυβέρνηση, αλλά και μιαν άλλη πολιτική». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μετεκλογικά συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων, απάντησε ότι αν και καθαρά αριθμητικά είναι πιθανό, «αυτό δεν αρκεί». «Πρέπει να βρεθούν κοινές θέσεις. Το θέμα κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο αναφέρει ο Μάρτιν Σουλτς, θα μπορούσε να είναι ένα κοινό συνδετικό στοιχείο», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «το ενδιαφέρον στην περίπτωση του κ. Σουλτς είναι ότι κινητοποιεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι δηλαδή δημιουργεί ξανά την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει και πάλι μια άλλη σοσιαλδημοκρατία, η οποία να επιστρέφει στις ρίζες της παλιάς».

   Κατά την κ. Ένκελμαν, η αλλαγή πολιτικής στην Γερμανία θα σήμαινε για την Ευρώπη «την επιστροφή στις ρίζες της ιδέας της Ευρώπης, της ειρηνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης, η οποία να ενισχύει το κοινωνικό της πρόσωπο». Νοιώθει επίσης, ότι στην Ελλάδα «υπάρχει η προσδοκία και η μεγάλη ελπίδα της αλλαγής πολιτικής στην Γερμανία, ώστε να πάψει επιτέλους αυτή η αφόρητη πίεση από την Γερμανία» και τέλος εκτιμά, ότι η χώρα μας θα γίνει στην Γερμανία, εκ των πραγμάτων, μέρος της γενικής προεκλογικής συζήτησης για ευρωπαϊκά θέματα, διότι «είναι ένα παράδειγμα για το πώς δεν επιτρέπεται να λειτουργεί η Ευρώπη».

   Ολόκληρη η συνέντευξη της Nτάγκμαρ Ένκελμαν, προέδρου του ΔΣ του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στον Αντώνη Πολυχρονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ως εξής: 

   Ερ: Για ποιο λόγο βρεθήκατε στην Αθήνα κ. Ένκελμαν;

   Απ: Έχουμε ένα γραφείο στην Αθήνα το οποίο ενισχύσαμε με μια νέα συνεργάτιδα. Επιθυμούμε τη στενή συνεργασία με τα γραφεία του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε καλύτερα τα προβλήματα, λ.χ. της Ελλάδας και να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους. Ένα σημαντικό θέμα είναι επίσης, η ανάλυση της κατάστασης των αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη, ώστε να εντοπίσουμε που βρίσκονται τα αίτια των δυσκολιών των αριστερών όταν είναι στην κυβέρνηση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

   Ερ: Τον Σεπτέμβριο η Γερμανία ψηφίζει. Πιστεύετε ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), με υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρτιν Σούλτς, μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και αν ναι, θα έρθει η πολιτική αλλαγή στην Γερμανία;

   Απ: Μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς, ασφαλώς, αυτή τη στιγμή. Η πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς υπάρχει. Η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί, όμως μόνον υπό την προϋπόθεση ότι δεν θέλει απλώς μια άλλη κυβέρνηση, αλλά και μιαν άλλη πολιτική. Ας μην ξεχνάμε ότι το κόμμα του βρίσκεται ήδη στην κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρέπει να ταχθεί επομένως και υπέρ μιας άλλης πολιτικής, της αλλαγής της σημερινής πολιτικής. 

   Ερ: Τι πιθανότητες υπάρχουν να γίνει ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων εάν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Σουλτς; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχε το κόμμα σας σε μια τέτοια κυβέρνηση; 

   Απ: Καθαρά αριθμητικά υπάρχει η πιθανότητα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθούν κοινές θέσεις, το ανάλογο περιεχόμενο. Το θέμα κοινωνική δικαιοσύνη το οποίο αναφέρει ο Μάρτιν Σουλτς, θα μπορούσε να είναι ένα κοινό συνδετικό στοιχείο. Ο βασικός όρος τον οποίο θέτει όμως το κόμμα μας, είναι ότι δεν επιτρέπεται να γίνει απλώς αλλαγή κυβέρνησης, δηλαδή προσώπων, όπως λχ υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Πρέπει να γίνει και αλλαγή πολιτικής, μιας δικαιότερης κοινωνικής πολιτικής, αλλά και της ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής. 

   Ερ: Τι θα σήμαινε μια τέτοια κυβέρνηση για την Γερμανία, την Ευρώπη;

   Απ: Για την Γερμανία θα σήμαινε λχ μια διαφορετική πολιτική στην αγορά εργασίας, διαφορετική φορολογική πολιτική προς όφελος των πιο αδύναμων, στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων και επιβάρυνσης των πλουσιοτέρων και αύξηση των δημοσίων δαπανών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα σήμαινε την επιστροφή στις ρίζες της ιδέας της Ευρώπης, της ειρηνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης, η οποία να ενισχύει το κοινωνικό της πρόσωπο. 

   Ερ: Πιστεύετε ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα μπορούσε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση;

   Απ: Αυτό είναι το ενδιαφέρον στην περίπτωση του κ. Σουλτς, ότι τουλάχιστον κινητοποιεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι δηλαδή δημιουργεί ξανά την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει και πάλι μια άλλη σοσιαλδημοκρατία, η οποία να επιστρέφει στις ρίζες της παλιάς. Θα είχε σοβαρές συνέπειες αν δεν το κάνει, αν δεν συμπεριληφθούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

   Ερ: Και για την Ελλάδα;

   Απ: Νοιώθω κατά την εδώ παρουσία μου ότι υπάρχει η προσδοκία και η μεγάλη ελπίδα της αλλαγής πολιτικής στην Γερμανία, ώστε να πάψει επιτέλους αυτή η αφόρητη πίεση στην Ελλάδα από την Γερμανία, ότι θα δοθεί ένα τέλος. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό: Η Γερμανία κατάφερε να ξεπεράσει τη κρίση της κάνοντας επενδύσεις. Γιατί δεν το κάνει η Γερμανία το ίδιο και με την Ελλάδα; Έχει την εμπειρία ότι μπόρεσε ξανά να λειτουργήσει η οικονομία της. Γιατί να μην γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας λοιπόν; Ένα άλλο παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση της μερικής ή προσωρινής εργασίας. Γιατί να μην ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι με ανάλογα προγράμματα, ώστε να μην στέλνονται στην ανεργία οι πολίτες και να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις;

   Ερ: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει προεκλογικό θέμα στην Γερμανία;

   Απ: H Ελλάδα θα γίνει εκ των πραγμάτων μέρος της γενικής συζήτησης για την Ευρώπη, διότι είναι ένα παράδειγμα για το πώς δεν επιτρέπεται να λειτουργεί η Ευρώπη. Κι αυτό είναι και ένα παράδειγμα για το ποια ευθύνη φέρει η Γερμανία για την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, θα γίνει.

   Ερ: Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της;


   Απ: Το ελπίζω, το ελπίζω πάρα πολύ. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλλον θα παραμείνει τελικά. Η Ελλάδα έχει αποδείξει επαρκώς ότι θέλει να κάνει πραγματικά μεταρρυθμίσεις. Ευτυχώς εφαρμόστηκαν προγράμματα για να μην επιβαρυνθούν και άλλο οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά δεν πρέπει να επιβαρυνθεί υπέρμετρα και η μεσαία τάξη, διότι αυτό θα είχε δυσμενείς συνέπειες. Γι' αυτό και πρέπει να βρεθεί, επιτέλους, μια λύση με την μορφή της ελάφρυνσης του χρέους και το εύχομαι πάρα πολύ να γίνει...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: