8.4.17

Εξώδικο Θ. Πλεύρη στην «Εφ.Συν.»...


Το εξώδικο που έστειλε ο δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης στην «Εφ.Συν.» και η απάντηση των συντακτών...

Εξώδικο έστειλε ο δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης, πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας επί Μάκη Βορίδη, με αφορμή το...
ρεπορτάζ «Ενα ντοκουμέντο... φαρμάκι» (1.4.2017). Το δημοσίευμα αναφερόταν σε παρέμβαση του πρώην υπουργού στην επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκων του υπουργείου που οδηγούσε στην ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένου σκευάσματος ευρείας κατανάλωσης φαρμακευτικής εταιρείας, συμφερόντων γνωστού για τις στενές σχέσεις με πολιτικούς επιχειρηματία.

«Στο φύλλο της εφημερίδας σας [...] αναφέρεστε στο πρόσωπό μου υπονοώντας ότι με γνωμοδότησή μου ευνοήθηκε φαρμακοβιομήχανος. Με την παρούσα εξώδικη δήλωση Σας δηλώνω ότι είμαι παντελώς αδιάφορος στο εάν προβείτε σε ανακλητικό δημοσίευμα, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά αιτούμαι σύμφωνα με το αρ. Ν. 1178/81, όπως τροποποιήθηκε για την ανάκληση προσβλητικών δημοσιευμάτων, να δημοσιεύσετε το σύνολο της εξωδίκου απάντησής μου».

Το αρχικό κομμάτι αναφέρεται στον τρόπο που λειτουργούν οι δύο λίστες φαρμάκων, θετική και αρνητική, και για λόγους χώρου το παραλείπουμε μια και δεν υπάρχει στο σημείο αυτό διαφωνία. Ο Θ. Πλεύρης σημειώνει μάλιστα ότι το υπουργείο Υγείας ενδιαφερόταν μόνο για τις τιμές φαρμάκου που αφορούν τη θετική λίστα (δηλαδή αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ). Και συνεχίζει: «Με άξονα τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές του φαρμάκου μέχρι που άρχισε να δημιουργείται κίνδυνος για απόσυρση νέων φαρμάκων από την ελληνική αγορά λόγω της χαμηλής τους τιμής. Στα πλαίσια αυτά η πολιτική ηγεσία ορθώς εξέτασε την εξής δυνατότητα: Να μπορεί ένα φάρμακο με αίτηση του ΚΑΚ (κατόχου άδεια κυκλοφορίας) να αποσύρεται από τη θετική λίστα και να εντάσσεται στην αρνητική, δηλαδή να εντάσσεται σε λίστα που δεν αποζημιώνεται από το κράτος, και να λαμβάνει τιμή με βάση την τιμή των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να υπάρχει γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή, ότι υπάρχει άλλο φάρμακο στη θετική λίστα που μπορεί να το λάβει ο ασθενής χωρίς να πληρώσει».

Ο κ. Πλεύρης αναφέρει στη συνέχεια ότι με τον τρόπο αυτό: «Ο ασθενής πάντοτε θα μπορεί να έχει φάρμακο που βρίσκεται στον θετικό κατάλογο και αποζημιώνεται, δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να έχει πρόσβαση και σε άλλα σκευάσματα, τα οποία δεν θα αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς λόγω αρνητικής λίστας, δεν αφήνεται η τιμολόγηση στους κανόνες ελεύθερης αγοράς, αλλά τιμολογείται περιοριστικά με βάση τις τιμές των τριών χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε. και τέλος ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει χρήματα διότι τα φάρμακα που αποσύρονται από τη θετική λίστα ΔΕΝ αποζημιώνονται, δηλαδή όσοι έκαναν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης επέλεξαν να ΜΗΝ αποζημιώνονται, ενώ εάν παρέμεναν θα αποζημιώνονταν. Ετσι μειώνεται και η φαρμακευτική δαπάνη που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Η συγκεκριμένη βούληση της τότε ηγεσίας [...] αποτυπώθηκε και στην επίμαχη υπουργική απόφαση που μνημονεύετε και έκαναν χρήση από όσο γνωρίζω αρκετά σκευάσματα. Θα μπορούσε μάλιστα και η εταιρία που καταγγέλλει και αντιγράψατε τις καταγγελίες της να κάνει χρήση με τις ίδιες προϋποθέσεις [...]

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: