8.4.17

Ανακούφιση για τη συμφωνία...

Αποτέλεσμα εικόνας για συμφωνια της μαλταςΟι δεύτερες σκέψεις -περισσότερο ψύχραιμες και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα- φαίνεται ότι επικράτησαν στους Ευρωπαίους στη Βαλέτα, αφού...
επιτεύχθηκε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα και μάλιστα με περίπου συνοπτικές διαδικασίες. Φυσικά το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα γίνονται.

Στην πραγματικότητα, και αυτό το υπονόησαν με τον τρόπο τους όλοι οι θεσμικοί παράγοντες στο Γιούρογκρουπ, η αβεβαιότητα που άρχισε να επικρατεί και πάλι σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της στασιμότητας στο θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προκάλεσε επιπρόσθετους πονοκεφάλους στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές στο τέλος του μήνα και οι γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο, αλλά και η έναρξη των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία μετά το Brexit, είναι αρκετά κρίσιμα διακυβεύματα για να προστεθούν και άλλα.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι οποίες φυσικά δεν είναι καθόλου δευτερεύουσες, αλλά, όπως διαβεβαίωσε ο Ντάισελμπλουμ, δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη διαδικασία. Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για έναν συμβιβασμό ο οποίος «περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά». Δηλαδή όπως κάθε συμβιβασμός.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις, αφού κάθε συμφωνία και κάθε συμβιβασμός ανάμεσα σε δύο άνισες πλευρές είναι πάντα ετεροβαρής. Αυτό δεν μειώνει την αξία των «αντισταθμιστικών μέτρων», τα οποία θα έρθουν ως βοήθεια στους πλέον απελπισμένους συμπολίτες μας. Και αυτό γιατί δεν ξεκινάμε σήμερα από μηδενική βάση, αλλά έχουμε ήδη πίσω μας εφτά χρόνια σκληρής λιτότητας και περικοπών, οι οποίες έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος του κοινωνικού κράτους και έχουν μειώσει δραστικά το εισόδημα των νοικοκυριών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ήταν αναμενόμενο, επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε επαρκώς, ότι άργησε και ότι φόρτωσε τη χώρα με επιπλέον μέτρα. Το ερώτημα βέβαια είναι τι διαφορετικό έχουν να προτείνουν. Οχι το ανεκδοτολογικό «άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής» του κ. Σαμαρά ή το σημερινό του κ. Μητσοτάκη, αλλά συνολικά για την πορεία της χώρας και τις προοπτικές της να βγει από την επιτροπεία και το καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: