6.4.17

Θεοδωράκης: Προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να είναι τα παιδιά...


To δικό του μήνυμα έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ , με αφορμή τον...
ετήσιο Ραδιομαραθώνιο που διοργανώνεται προκειμένου να ενισχυθούν τα προγράμματα της UNICEF.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε παρατεταμένη κρίση και δυστυχώς στις μεγάλες κρίσεις πλήττονται περισσότερο οι πιο αδύνατοι κρίκοι, οι φτωχές οικογένειες και κυρίως τα παιδιά τους. 

Γι΄ αυτό θα πρέπει να πάρουμε απόφαση -ανεξάρτητα από τις διαφορές μας- ότι θα πρέπει να λάβουμε οριζόντια μέτρα για να βοηθήσουμε τα παιδιά. 

Το Ποτάμι έχει προτείνει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις φτωχές οικογένειες. 

Επίσης πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια πρόσβαση και διευκόλυνση στο σχολείο και στους σταθμούς και μέσω αυτών και στην τροφή. 

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης και αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα και για εμάς.

Πρέπει πέρα από τα επιδόματα και πέρα από το να βοηθήσεις τις φτωχές οικογένειες, ένα παιδί είτε είναι εδώ, στη Δραπετσώνα, στον Πειραιά, στα Χανιά, στην Ξάνθη, όπου και να 'ναι να έχει πρόσβαση στον παιδικό σταθμό και εκεί η τροφή να είναι ίδια για όλα τα παιδιά. 

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι τα παιδιά, ειδικά σε σχέση με το πρόβλημα φτώχειας που υπάρχει. 

Νομίζω πως δεν έχουμε και πάρα πολλά περιθώρια να «πέσει» η χώρα πιο χαμηλά, αν εξαιρέσουμε την πιθανότητα της απομάκρυνσης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και την Ευρώπη. 

Αν θεωρήσουμε όμως ότι θα παραμένουμε στην Ευρώπη και τη ζώνη του ευρώ, νομίζω ότι με κάποιες συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε να προσδοκούμε σε μια καλύτερη χώρα σε μια καλύτερη κοινωνία.

Είναι τόσες πολλές οι στερήσεις του κόσμου, είναι τόσες πολλές οι θυσίες που έχουν γίνει που πιστεύω ότι απέχουμε λίγο από τη θετική στροφή. Απλά φοβάμαι ότι οι πολιτικές των περισσότερων δεν βοηθούν γι΄ αυτή τη θετική στροφή. 

Προφανώς έχουμε πολιτικές διαφορές, προφανώς θα τις λύσουμε κάποια στιγμή αλλά μέχρι τότε κάποιοι έχουν την ανάγκη μας. Μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων. 

Μπορούμε το πρωί να διαφωνούμε στη Βουλή και το βράδυ να συμπεριφερόμαστε ως πολίτες μιας κοινωνίας που έχει ανάγκη την αλληλεγγύη. Μπορούν να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα. 

Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη μάχη για τις πολιτικές αλλαγές αλλά, ταυτόχρονα, αυτό που πρέπει να κάνουμε, ο καθένας από εμάς χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα είναι το καθήκον μας ως πολίτες μιας κοινωνίας που υποφέρει. 

Να μπορείς να βοηθήσεις από τον γείτονά σου μέχρι τους ανθρώπους που ξέρεις ότι έχουν ανάγκη είτε μέσω συλλόγων, ΜΚΟ, οργανισμών, ο καθένας όπου μπορεί να βοηθήσει. 

Καλή δύναμη και μπράβο σας και μακάρι να υπάρχει στη σκέψη όλων ότι πέρα από τα δικά μας προβλήματα υπάρχουν και άλλοι που πραγματικά υποφέρουν. Χθες άκουγα ένα υπέροχο ποίημα του Μπρεχτ "Τα Πατώματα". 

Πέρα από το δικό μου πρόβλημα πρέπει να σκέφτομαι ότι μπορεί να υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα το οποίο είναι πολύ εντονότερο και ότι πρέπει να συμβάλλω στη διόρθωσή του. 

Πολλοί από εμάς έχουμε αυτό το περιθώριο να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων πολύ πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας και πρέπει να το κάνουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: