9.4.17

Από τη Μάλτα στην... Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ...

Αλέξης Τσίπρας
Σήμερα, Κυριακή, στις 10:00, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εξετάσει...
την καταρχήν συμφωνία τού Eurogroup τής Μάλτας και θα χαράξει τη γραμμή για τις προσεχείς ψηφοφορίες στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει την πρώτη αποτίμηση των όσων συμφωνήθηκαν, θέτοντας παράλληλα τις κατευθύνσεις για το τι διεκδικεί η κυβέρνηση στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια στιγμή, μέλη της κυβέρνησης -όπως ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας- εκφράζουν την αισιοδοξία τους για συμφωνία με τους δανειστές και κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς και την πεποίθησή τους πως πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, έκανε λόγο για μία δύσκολη συμφωνία με υποχωρήσεις που δεν είναι ευχάριστες, αλλά και με μέτρα θετικής κατεύθυνσης που εξισορροπούν τα αρνητικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η κυβέρνηση ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου για να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, ανακουφισμένη για το ότι στο Eurogroup δεν εμφανίστηκαν νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ, που πιθανόν θα οδηγούσαν σε νέες καθυστερήσεις. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τη Μεγάλη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών που επιτεύχθηκε στη Μάλτα περιλαμβάνει μέτρα και αντίμετρα τα οποία θα ισχύσουν από το 2019 και το 2020 και μόνον εάν εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Έτσι, εντός των επόμενων εβδομάδων θα νομοθετηθούν τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα.

Μέτρα και αντίμετρα

Το πρώτο χτύπημα που θα δεχθούν οι πολίτες θα αφορά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις ώστε να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ως αντιστάθμισμα οι συνταξιούχοι θα έχουν μειωμένη συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη, μέτρο που όμως δεν ισοφαρίζει τις εισοδηματικές τους απώλειες. Στα αντίμετρα του 1,8 δισ. ευρώ για το 2019 περιλαμβάνονται πολιτικές για τόνωση της απασχόλησης, αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του ζητήματος της στέγασης και διάφορα επιδόματα, μεταξύ των οποίων αυτό της θέρμανσης.

Το 2020 θα «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Το αφορολόγητο προσγειώνεται από τα 8.636 ευρώ σήμερα για τον άγαμο στα 5.600 ευρώ προκαλώντας νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά, οι οποίες ξεκινούν από τα 40 ώς τα 600 ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι απώλειες λόγω αύξησης της φορολογίας μόνο σε έναν μικρό βαθμό θα αντισταθμιστούν από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 20%. Παράλληλα εξετάζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατ. ευρώ, μέσω της διεύρυνσης του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων που θα απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο. Σήμερα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ απαλλάσσονται κατά 50%, ενώ οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 απαλλάσσονται πλήρως. Επίσης, στο κάδρο των ελαφρύνσεων μπαίνουν και επιχειρήσεις ύστερα από απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών από το 29% που είναι σήμερα στο 27% ή ακόμη και στο 26%.



Οι δηλώσεις από τη Μάλτα

«Είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς και πράγματα που θα στεναχωρήσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά τον ελληνικό λαό», είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στα αρνητικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετά. Η συμφωνία, όμως, έχει και σημαντικά θετικά στοιχεία, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικεντρώνοντας στα πεδία των εργασιακών και των αντιμέτρων

Η συμφωνία στο Eurogroup φαίνεται ότι επετεύχθη, όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή «οι όποιες καθυστερήσεις επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, καθώς ''χάνεται'' το θετικό ''μομέντουμ'' που είχε τους τελευταίους μήνες». Ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ συμφώνησε λέγοντας ότι «η αβεβαιότητα επηρεάζει την οικονομία», ο δε επίτροπος Μοσκοβισί χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία, καθώς «υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων σημαντικών για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο επίτευγμα» τα πρωτογενή πλεονάσματα που κατέγραψε η Ελλάδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: