7.4.17

Ο Παναμάς υπόσχεται βοήθεια μόνο σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς...

Panama Papers
Τρεις Έλληνες εισαγγελείς ανάμεσα τους και ο...
επικεφαλής των ερευνών για το οικονομικό έγκλημα Παναγιώτης Αθανασίου, είχαν συνάντηση στη Χάγη με την Γενική Εισαγγελέα του Παναμά στην οποία υπέβαλαν αίτημα για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που αποκαλύφθηκαν από τα «Panama papers» σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς που ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας μας. 

Στο κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων συμμετείχαν και η Ελένη Τουλουπάκη με τον Χρήστο Ντζούρο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην γενική εισαγγελέα του Παναμά έθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για ανοίγματα λογαριασμών για Έλληνες, που είναι στις λίστες των Panama Papers και κυρίως εταιριών και ιδρυμάτων προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι μεγάλων χρηματικών ποσών για τα οποία οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ανοίξει έρευνες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εισαγγελέας του Παναμά είναι διατεθημένη να συνεργαστεί μόνον σε υποθέσεις. που αφορούν σε θέματα κρατικής διαφθοράς και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής καθώς στην χώρα τους δεν υπάρχει για αυτό το αδίκημα αξιόποινο.

Η συνάντηση των δύο μερών πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust με αντικείμενο τα Panama Papers.

Στις συναντήσεις αυτές μετείχαν εισαγγελικοί λειτουργοί από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ με αντικείμενο τα, με βασικό στόχο την παροχή στοιχείων από τον Παναμά προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί και να εντοπιστούν οι δικαιούχοι «μαύρου», ενδεχομένως και πολιτικού χρήματος.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, πέραν της χώρας μας, επιδεικνύουν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που έχουν πολλούς λογαριασμούς στα Panama Papers για πολίτες τους η εταιρείες δικών τους συμφερόντων, όπως επίσης και οι ΗΠΑ που πρωτοστατούν στις έρευνες κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: