14.4.17

Επιτάχυνση μετά το Πάσχα...

Μετά το σύντομο διάλειμμα για τις διακοπές του Πάσχα η κυβέρνηση αναμένεται να ανεβάσει στροφές με...
στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και να μπουν οι βάσεις για μια αναπτυξιακή πολιτική. Το ορόσημο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταφέρεται για μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21-22 Απρίλη).

Την στοχοθεσία για τις επόμενες κινήσεις υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία επισήμανε ότι στην σύνοδο του ΔΝΤ θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το χρέος, ενώ στο τραπέζι παραμένει και μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup να εγκριθεί η συμφωνία και να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι ενέργειες αυτές θα δώσουν την πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του».

Περιγράφοντας τη συμφωνία της Μάλτας ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε «υπερασπίσιμη στο σύνολό της» καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.
Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Όχι ανταπεργία.
ΔΕΗ – εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
Εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Βήμα ταχύ για ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ζήτησε από τους υπουργούς του να βιαστούν για να προετοιμάσουν το έδαφος για την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικά κριτήρια.

Ζήτησε να μην υπάρξουν κωλυσιεργείες και γραφειοκρατικά εμπόδια σε επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, τα δίκτυα, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Ζήτησε, ακόμη, επιτάχυνση των διαδικασιών γιαν το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.

Συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις

Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετείται μέσω της συνέντευξής του στην σημερινή έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνει λόγο για «συμβιβαασμό βασισμένο σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ένα συμβιβασμό διαχειρίσιμο» προσθέτοντας ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από το πρόγραμμα και την εποπτεία.
Και, παρά τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ, ο Δ. Τζανακόπουλος εκτιμά ότι «είμαστε πια στην τελική ευθεία».

Με δεδομένο εξάλλου τον όρο που θέτει η Γερμανία για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστεύει ότι «πολύ γρήγορα θα έχουμε και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, αλλά και τον καθορισμό του δημοσιονομικού μονοπατιού για την περίοδο μετά το 2019». Αντιθέτως, η γερμανική απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί μία δεκαετία «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» -και αυτό «έχει γίνει κατανοητό και από τη γερμανική πλευρά», σημειώνει.

Επαναλαμβάνει, τέλος, την κυβερνητική θέση ότι τα αρνητικά μέτρα θα εφαρμοσθούν «μονάχα υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, θα έχουν ενεργοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους». Μάλιστα, ο Δ. Τζανακόπουλος ανοίγει «παράθυρο» επαναδιαπραγμάτευσης των αρνητικών μέτρων μετά το 2018, σε συνεργασία με τους δανειστές και εφόσον η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να αποδίδει και πιάνονται οι στόχοι.

Δεν απορρίπτει συμμετοχή ΔΝΤ στην χρηματοδότηση η Ουάσινγκτον

Αργά τη νύχτα της Μ. Πέμπτης το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: