14.4.17

Το μουστάκι στην προεκλογική εκστρατεία...

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάντης Τουρκίας...

Αν παρατηρήσει κανείς την τουρκική πολιτική ηγεσία, κυρίως τους κυβερνώντες του Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης θα το διαπιστώσει.

Μέχρι πριν...
από λίγο καιρό, τουλάχιστον οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης διατηρούσαν καθαρά πρόσωπα, χωρίς γένια ή μουστάκια. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν δραματικά.

Μουστάκι έχει ο πρωθυπουργός, μουστάκι και ο υπουργός Πολιτισμού. Μουστάκι αφήνουν και οι κάποτε κόντρα ξυρισμένοι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών.


Από τα συνολικά 27 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μόνο τρεις δεν φέρουν το σύμβολο του ανδρισμού. Η μία εξ αυτών είναι γυναίκα, άρα δεν πιάνει...
Τουρκία - οι υπουργοί αφήνουν μουστάκι
Τη μόδα ακολουθεί και το προσωπικό ασφαλείας του Τούρκου προέδρου...

Η αλήθεια είναι ότι στη τουρκική κοινωνία το μουστάκι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, το αντίθετο μάλιστα, αλλά το δημοψήφισμα της Κυριακής φαίνεται πως αύξησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, που ίσως θέλουν να δείξουν με τον τρόπο αυτό τη στήριξη και την πίστη τους στον πρόεδρο της χώρας, που τόσα πολλά έχει επενδύσει σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, που επικαλείται μέλος της κυβέρνησης, που πάντως μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, ο ίδιος ο Ερντογάν τους προέτρεψε να το κάνουν.

Οι επιστήμονες αναλύουν το ζήτημα με την πρέπουσα σοβαρότητα:

«Αυτές τις μέρες που η Τουρκία κάνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας -ιδιαίτερα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος- το μουστάκι προσφέρει στον φέροντα μια εικόνα δύναμης και αυστηρότητας», εξηγεί ο καθηγητής Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, Μεσούτ Σεν.

Ιστορικά, στην Τουρκία τα αγόρια άφηναν μουστάκι ως ένδειξη του γεγονότος ότι πλέον γίνονται άνδρες. Επίσης, δείχνει και την πολιτική τους προδιάθεση.

Μουστάκια φροντισμένα και με κλίση προς τα κάτω συνηθίζουν να έχουν οι Τούρκοι εθνικιστές -λέγεται διότι προς τα κάτω δείχνει και η ημισέληνος στη σημαία της χώρας. Οι αριστερίζοντες, από την άλλη, προτιμούν πιο «θαμνώδη» μουστάκια, που θυμίζουν κάπως αυτό του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν. Περί ορέξεως, ουδείς λόγος...
Τούρκοι υπουργοί αφήνουν μουστάκι
Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πριν και μετά

Πάντως, το μουστάκι έγινε μόδα.

Οι κουρείς στη γείτονα αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι πελάτες τους άρχισαν να αφήνουν μουστάκι, ακόμη και νέοι στην ηλικία και περισσότερο μοντέρνοι.

Ευτυχώς, συνεχίζουν να πηγαίνουν στα μπαρμπέρικα, για το περιποιηθούν οι... ειδικοί, που αν αλλάξει κι άλλο η μόδα και οι πελάτες αρχίσουν να αφήνουν γένια, θα χάσουν την πελατεία τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: