31.5.17

Αθωώθηκαν οι 4 κατηγορούμενες, από την κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου...

Αθωώθηκαν και οι 4 κατηγορούμενες από την κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου στην οδό Λαμπράκη, που εκκενώθηκε τα...
ξημερώματα της Τετάρτης 27 Ιουλίου του 2016. Πρόκειται για τέσσερις γυναίκες ελβετικής υπηκοότητας και μια Ελληνίδα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης και πρωτόδικα καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή με την κατηγορία της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας περιουσίας.

Οι 4 γυναίκες ελβετικής υπηκόοτητας εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο. Η πρόταση για αθώωηση ήταν κοινή από εισαγγελέα και πρόεδρο της έδρας. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος χτίστηκε το 1934 στην οδό Λαμπράκη στην Ανω Τούμπα για να φιλοξενήσει τα ορφανά κορίτσια που είχαν φτάσει στην πόλη μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το ορφανοτροφείο σταμάτησε την λειτουργία του το 2000 και παράμεινε εγκαταλελειμμένο μέχρι το 2005, όπου καταλήφθηκε από πολίτες που ήθελαν να δημιουργήσουν μια κατάληψη στέγης δημιουργώντας μια διαφορετική και ανταγωνιστική προς το κυρίαρχο πρότυπο καθημερινότητα. Το 2011 η κατάληψη εκκενώθηκε από την αστυνομία και το κτίριο, το οποίο από την Πρόνοια είχε περάσει στο Υπουργείο Υγείας,  παραχωρήθηκε  στην Μητρόπολη που από τότε προσπαθεί  να πετύχει υψηλούς όρους δόμησης για την ανέγερση πολυόροφου κτιρίου.

Από το 2015 το κτίριο λειτουργούσε, μετά από επιδιόρθωσή του από αλληλέγγυους ως αυτοοργανωμένη δομή που κάλυπτε τις ανάγκες στέγασης μεταναστών και προσφύγων που έφευγαν από την Ειδομένη αναζητώντας καλύτερες συνθήκες. Τελικά τον Ιούλιο του 2016 σε κοινά συντονισμένη επιχείρηση αστυνομίας και εκκλησίας, και μετά από παρέμβαση εισαγγελέα, η κατάληψη εκκενώθηκε και το κτίριο κατεδαφίστηκε την ίδια μέρα. (Πηγή: Στο Κοκκινο -Σταυρούλα Πουλημένη )

Την ίδια ώρα συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγατο στη συλληφθείσα, η οποία διώκεται μετά την εκκένωση κατάληψης του Ορφανοτροφείου τον Ιούλιο του 2016.Συγκεκριμένα, μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη...

Φωτογραφίες από @chris_avramidis 







left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: