11.5.17

Με το βλέμμα στις συμμαχίες...


Παρά την αρχική και δεδηλωμένη πρόθεση του Εμανουέλ Μακρόν να κατεβάσει έναν υποψήφιο σε κάθε μία από τις 577 περιφέρειες της Γαλλίας, σήμερα το...
κόμμα του «République en marche» ανακοίνωσε 428 υποψήφιους βουλευτές, από τους συνολικά 450 που μάλλον θα κατεβούν στις εκλογές της 11ης Ιουνίου τελικά.

Υπολείπονται ακόμη 22 υποψηφιότητες, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο γ.γ. του κόμματος Ρισάρ Φεράντ είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τελικό στόχο τους 577.

«Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια πλειοψηφία με στόχο την αλλαγή και επομένως να συγκεντρώσουμε την απόλυτη πλειοψηφία για το La Republique en Marche στην Εθνοσυνέλευση», τόνισε.

Πάντως, ο Μακρόν τήρησε την υπόσχεσή του και το 52% των υποψηφίων προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών, ενώ το 50% είναι γυναίκες. Οι ηλικίες τους, από 24 έως 72 ετών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Ρισάρ Φεράντ, το κόμμα κατέληξε σε αυτή την επιλογή αφού εξετάστηκαν συνολικά 19.000 φάκελοι.

Εξ αυτών, το 52% των γυναικών και ανδρών υποψηφίων προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και «δεν άσκησε ποτέ κάποιο αιρετό αξίωμα ούτε ασκεί σήμερα καθήκοντα σε κάποια πολιτική θέση», είπε ο Φεράντ.

Επισήμανε δε την «μια πραγματική ισοτιμία», με 214 γυναίκες υποψήφιες και 214 άνδρες υποψήφιους.

Συμβόλαιο τιμής...

Να σημειωθεί ότι, ο νέος πρόεδρος για να περιορίσει μελλοντικούς κινδύνους, ζήτησε από τους υποψηφίους, τους οποίους θα παρουσιάσει επισήμως σε εκδήλωση στην αποβάθρα του Μουσείου Μπρανλί το Σάββατο, να ορκιστούν «ότι θα στηρίξουν και θα εφαρμόσουν το συμβόλαιο που προτείνει ο πρόεδρος».

Επίσης, όλοι προέρχονται «από όλο το εύρος των δημοκρατικών δυνάμεων», είπε ο Φεράντ.

Ανοιχτός στις συμμαχίες

Η διαφαινόμενη αδυναμία να κατεβάσει 577 υποψηφίους, πιθανότατα θα οδηγήσει τον νέο πρόεδρο της Γαλλία να καταφύγει σε συμμαχίες ώστε να μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ αυτών που αναμένεται να ανακοινωθούν βρίσκονται και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επιβεβαιωμένα 24 στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα οποία, σύμφωνα με τη εφημερίδα «Le Figaro», θα πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από το κόμμα τους.

Οι φήμες λένε ότι τρεις τουλάχιστον είναι «εξέχουσες προσωπικότητες» με μακρά ιστορία στο κόμμα. Όπως επιβεβαιώθηκε, ένας εξ αυτών θα είναι ο υπεύθυνος Τύπου της προεδρίας επί Φρανσουά Ολάντ, Γασπάρ Γκαντζέ, και στενός συνεργάτης του αποχωρούντος προέδρου.

Ο Ρισάρ Φεράντ είπε ότι οι επιλογές μεταξύ όσων υπηρετήσει στο κοινοβούλιο θα εξαρτηθούν από το πολιτικό τους προφίλ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεταξύ αυτών δεν θα είναι ο Εμανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός, που είχε εκδηλώσει την επιθυμία να ενταχθεί στις τάξεις του «République en marche».

Παρά την αρχική δήλωση ότι στην περιφέρειά του το κόμμα είχε ήδη υποψήφιο, σήμερα ο Ρισάρ Φεράντ ανακοίνωσε ότι το νεοπαγές κόμμα δεν θα κατεβάσει υποψήφιο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί αντίπαλος του Βαλς, ουσιαστικά κλείνοντάς του το μάτι εν όψει πιθανής ανάγκης για συνεργασία στο μέλλον.

«Δεν θα ορίσουμε τον Μανουέλ Βαλς» είπε ο Ρισάρ Φεράντ, αλλά «δεν θα ορίσουμε υποψήφιο εναντίον του Μανουέλ Βαλς».

Πηγή: Le Figaro, Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press
efysn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: