2.5.17

Και τώρα οι δυο τους...

Μακρόν-Λεπέν στην τελική ευθεία...

Μία ημέρα πριν το σημαντικό debate και πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κρίσιμες κάλπες, οι δύο φιναλίστ προσπαθούν να...
προσελκύσουν όλο και περισσότερους ψηφοφόρους, στις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους.

Η Λεπέν τάσσεται κατά της μετανάστευσης, υπέρ της ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της επιστροφής εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο εθνικό κράτος.

Από την άλλη, ο Μακρόν επιμένει πως η Γαλλία μπορεί να «ανθίσει» εντός της ΕΕ και σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

«Μέτωπο» κατά τις Λεπέν

Το σύνολο, σχεδόν του πολιτικού κόσμου, στηρίζει την υποψηφιότητα του Μακρόν προκειμένου να μπλοκάρουν τον δρόμο της Λεπέν προς την εξουσία.

Στο «αντι-λεπενικό» μέτωπο προστίθεται και ο αριστερός Ζακ Λικ Μελανσόν, που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο και προειδοποίησε τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν ψήφο στη Λεπέν.

«Θα ήταν φρικτό λάθος» είπε, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του Μακρόν ως λογική εναλλακτική.

Δημοσκόπηση της Opinionway, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, δείχνει ενίσχυση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ποσοστών του Μακρόν σε αντίθεση με της Λεπέν που χάνει μια μονάδα και συγκεντρώνει 39% έναντι 61% για τον Μακρόν.
Παρ’όλα αυτά, πολλοί ψηφοφόροι υποψηφίων που έμειναν έξω από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, φαίνεται να επιλέγουν την αποχή, καθιστώντας το αποτέλεσμα αμφίρροπο.

Προεκλογικές συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά

Οι δύο υποψήφιοι πραγματοποίησαν προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Παρίσι την Πρωτομαγιά, κατά τις οποίες αντήλλαξαν κατηγορίες.

Η Μαρίν Λεπέν είχε την τελευταία μεγάλη συγκέντρωση το μεσημέρι, στο εκθεσιακό κέντρο Βιλπέντ που από νωρίς ήταν κατάμεστο από κόσμο. 


Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Νικολά Ντιπόν - Ενιάν, επικεφαλής του κόμματος Débout France, με τον οποίο η Λεπέν πέτυχε συνεργασία και στον οποίο έχει υποσχεθεί την πρωθυπουργία σε περίπτωση νίκης.

«Διάλεξα τη Γαλλία, διάλεξα την Μαρίν» δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων αναπτύσσοντας στη συνέχεια τους βασικούς άξονες μιας μελλοντικής πρωθυπουργίας του.

Από την πλευρά της η Λεπέν επέκρινε τον αντίπαλό της Μακρόν ως εκπρόσωπο του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. «Σας καλώ να εμποδίσετε την αλαζονεία και την κυριαρχία του χρήματος…ο Μακρόν είναι ένας τραπεζίτης που δεν εξελέγη ποτέ», δήλωσε.

Χαρακτήρισε τον Κεντρώο υποψήφιο, συνεχιστή της πολιτικής του Φρανσουά Ολάντ, του λιγότερου δημοφιλούς Προέδρου των τελευταίων 50 ετών, ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε ρεκόρ ανεργίας και στασιμότητα στην ανάπτυξη και χιλιάδες γάλλους πολίτες στο θάνατο από το χέρι τρομοκρατών.

Λεπέν κατά Μακρόν: «Προχώρα ή ψόφα», η φιλοσοφία του

«Μην τους δώσετε νέα εντολή, μην τους αφήσετε να σας τρομάξουν», δήλωσε η Λεπέν στους υποστηρικτές της.

Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη θέλοντας προφανώς να διορθώσει τις εντυπώσεις από τα λεγόμενα του νεόκοπου συμμάχου της πως το Frexit δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση, τόνισε ότι η έξοδος από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί στόχο της.


Μακρόν: Το Frexit θα μας οδηγήσει στη φτώχεια

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από τη μεριά του, συνάντησε τους οπαδούς του σε μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι, αργότερα το απόγευμα.

Το πρωί επέλεξε να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του Μπραϊμ Μπουαράμ, νεαρού Μαροκινού που το 1995 οι οπαδοί του Εθνικού Μετώπου τον έσπρωξαν στο Σηκουάνα. 

Στόχος του είναι, σύμφωνα με την DW, να μην ξεχαστεί τίποτα από το παρελθόν του Εθνικού Μετώπου.

Στην πρωτομαγιάτικη ομιλία του, ο Μακρόν, στράφηκε κατά του σχεδίου της Λεπέν να δημιουργήσει νέο εθνικό νόμισμα και αναφέρθηκε σε «αντιδημοκρατικές πρακτικές» του Εθνικού Μετώπου.


Ο Μανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η θέση της Λεπέν για έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγούσε τη χώρα στην φτώχεια και θα ήταν μη αναστρέψιμη...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: