4.5.17

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές...

Εμπορικά καταστήματαΝέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση για...
το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές προτίθενται να καταθέσουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των εργαζομένων. Παράλληλα σκοπεύουν να προχωρήσουν και σε ασφαλιστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αναστείλουν την άμεση εφαρμογή του νόμου.

Η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου για το θέμα, μιλούν για «συνταγματικό ατόπημα» και παράλληλα καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με τη νομοθετική ρύθμιση εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα από τον κλάδο των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών χωριών και των σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται κυρίως εντός της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των βιοτεχνών έχουν ήδη ζητήσει από τα μέλη τους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου (πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαΐου), ενώ η ΟΙΥΕ προκηρύσσει απεργία με τη στήριξη της ΓΣΕΕ καλώντας τους εμποροϋπαλλήλους να μην εργαστούν εκείνη την ημέρα.

Μάλιστα η ΓΣΕΕ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, δίνοντας τη χαριστική βολή τόσο στους εργαζόμενους στο εμπόριο όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

«Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει είναι εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές», σχολιάζεται σχετικά σε ανακοίνωση.

Τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ προτίθενται παράλληλα να κλείνουν τα καταστήματα τουλάχιστον μία από τις οκτώ ήδη θεσμοθετημένες Κυριακές. Παράλληλα κάλεσαν όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε φωτογραφική τη διάταξη λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που στις τουριστικές περιοχές θα συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα έως τη Γλυφάδα, αλλά και οι περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου βρίσκονται το «εκπτωτικό χωριό» και δύο μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών και επίπλων.

Στηρίζοντας το ίδιο επιχείρημα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κ. Καββαθάς αναρωτήθηκε με νόημα: «Γιατί να ανοίγουν τα καταστήματα γύρω από το αεροδρόμιο; Μήπως για να αγοράζουν ψυγεία και έπιπλα οι τουρίστες;»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, υποστήριξε ότι περίπου ένας στους τρεις εμποροϋπαλλήλους που έχουν εργαστεί στις θεσμοθετημένες Κυριακές δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, καταγγέλλοντας μαζική καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Ο ίδιος απέρριψε την επιχειρηματολογία ότι θα αυξηθούν τα έσοδα των εμπορικών επιχειρήσεων από την κυριακάτικη λειτουργία τους και ζήτησε να δημιουργηθεί ευρεία συμμαχία «για τη διάσωση των θέσεων εργασίας και των όρων εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας».

Στοιχεία μελέτης που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό κόστος λειτουργίας τους τις επιπλέον Κυριακές.

Και αυτό γιατί όπως υπολογίζεται, τα επιπλέον έξοδα φτάνουν συνολικά τα 9 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι με συνολικά 30-32 Κυριακές τον χρόνο το κόστος φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ για το σύνολο των εν λειτουργία εμπορικών καταστημάτων.

Οπως καταδεικνύει η μελέτη, αν απασχοληθεί το 70% από τον συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο (222.745 άτομα) για 1 Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία μόνο μιας επιπλέον Κυριακής/έτος θα είναι 6,36 εκατ. ευρώ.

Εάν απασχοληθεί το 50% από τον συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης για μία Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής/έτος θα είναι 4,54 εκατ. ευρώ.
Ναι μεν, αλλά, από την ΑΒ

Σε ανακοίνωσή της η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος του ομίλου Ahold Delhaize επισημαίνει ότι διαφωνεί μεν ρητά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου καθώς θεωρεί επαρκές το υφιστάμενο πλαίσιο, από την άλλη όμως πιστεύει ότι έχει νόημα να γίνει συζήτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές όπου η ζήτηση είναι αυξημένη, και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε περιοχής...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: