27.5.17

Ανησυχία ΑΚΕΛ για το Κυπριακό...

Ο Άντρος ΚυπριανούΤην ανησυχία της εκφράζει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως αναφέρεται στην...
ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα (Σάββατο) «εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, και μάλιστα για διαδικαστικούς λόγους. Αυτή η κατάσταση εμπερικλείει πολλούς κινδύνους. Χωρίς συνέχιση των διαπραγματεύσεων το κατοχικό, διχοτομικό στάτους κβο εδραιώνεται περαιτέρω, συνεχίζεται το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών και ο εποικισμός και η Τουρκία προωθεί τους στρατηγικούς της στόχους».

Προστίθεται ακόμη πως, «η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από επίρριψη ευθυνών σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, πάντα τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Τουρκία, αλλά και από άλλους εμπλεκόμενους, για δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου».

Το ΑΚΕΛ εκφράζει ακόμη την άποψη πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του «θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η διαπραγμάτευση. Την ίδια ώρα επιβάλλεται να εργαστούν για την αντιμετώπιση των υπαρκτών κινδύνων που εγείρονται μπροστά μας. Ένας από τους σημαντικούς κινδύνους είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, μέσα από την ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ, δίνει υπόσχεση στον κυπριακό λαό ότι, «θα παραμείνει πιστό και συνεπές στον αγώνα για επίτευξη λύσης, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Η ΚΕ του ΑΚΕΛ καλεί όλους όσοι πιστεύουν σ’ αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο να συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα για δικαίωση του λαού μας».
Ε/Κ και Τ/Κ πολίτες απαίτησαν επανένωση

Με συνθήματα, σφυρίχτρες, τύμπανα, σημαίες και αυτοσχέδια πλακάτ πολίτες και από τις δύο κοινότητες συγκεντρώθηκαν στην νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας και απαίτησαν την επανένωση της Κύπρου, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους για λύση.

Φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην ελληνική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα, κρατούσαν πλακάτ με σλόγκαν όπως «Ειρήνη Τώρα», «Θέλουμε Λύση Τώρα», «Βοηθάτε μας να Σμίξουμε», «Ηγέτες Ακούστε: Λύση Τώρα», και «Είμαστε Κύπριοι», τραγούδησαν κυπριακά τραγούδια και πορεύτηκαν στην νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας κρατώντας τα χέρια σε ένδειξη της επιθυμίας τους για επανένωση.

«Δεν θέλουμε συρματοπλέγματα, δεν θέλουμε άλλα νεκροταφεία, θέλουμε ειρήνη και δημοκρατία. Θέλουμε ενότητα. Θέλουμε επανένωση του νησιού», είπε ο Ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση.

Εμείς, πρόσθεσε εν μέσω χειροκροτημάτων, «θα μείνουμε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με ζωντανό το όραμα μιας αυριανής Κύπρου. Θα βγούμε μπροστά. Θα το λύσουμε με το δικό μας τρόπο. Ο κάθε πολίτης χωριστά, ο κάθε Ε/κ μαζι με τον Τ/κ συμπατριώτη του, αλλά και όλοι μαζί με έργα συνεργασίας».                                                                                                       

Σε δικό της μήνυμα η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Εζρά Αϊγκίν ευχαρίστησε τον κόσμο που ήρθε λέγοντας ότι πολύ σημαντικό, αφού όπως είπε «η ισχύς προέρχεται από την καρδιά».

Ως Κύπριοι, ανέφερε η κ. Αϊντίν, «ο μόνος τρόπος που μπορούμε να έχουμε μέλλον σ` αυτό το νησί είναι να υπάρξει λύση, μια επανενωμένη νήσος, μία Κύπρος». Είναι, πρόσθεσε, «ο μόνος τρόπος για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, ένα ασφαλές μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας». Ο άλλος τρόπος αυτός της διχοτόμησης απλώς θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, είπε.

Μιλώντας επίσης από πλευράς της ομάδας πολιτών ο Ανδρέας Λόρδος ανέφερε ότι «ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ με διευρυμένα συνθήματα, θα έλεγα, είναι ότι αυτή η διαδήλωση ξεκίνησε υποστηρικτικά προς τις συνομιλίες των δύο ηγετών, αλλά ο κόσμος είδε με την πάροδο των ημερών και εκ του αποτελέσματος ένα έργο το οποίο έχει ξαναδεί».

Οι πολίτες συναντώνται εδώ και μία εβδομάδα καθημερινά στις 1900, στο σημείο διέλευσης της Οδού Λήδρας, κάτι που όπως λέχθηκε θα συνεχιστεί. Σε φυλλάδιο που διανεμήθηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «είμαστε οι Κύπριοι που δεν μπορούν να κάθονται και να βλέπουν τους ηγέτες να αφήνουν την ευκαιρία της ειρήνης στην Κύπρο να γλιστρήσει μακριά». Προτρέπουν τους υπόλοιπους πολίτες της Κύπρου: «Ελάτε μαζί μας αν νοιώθετε το ίδιο στην καρδιά σας»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: