10.5.17

Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της ναυτιλίας...

Συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού για να στηριχτεί η Ελληνική Ποντοπόρος Ναυτιλία στο ύψιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο, στην Ε.Ε., έχει προγραμματιστεί με...
τον ΥΕΝ Παναγιώτη Κουρουμπλή στα μέσα του μηνός, όπως ανακοινώθηκε χθες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.

Επίσης με παράλληλες προσπάθειες επιχειρείται η κατάργηση των γραφειοκρατικών και λοιπών προβλημάτων που κρατούσαν τα ελληνόκτητα πλοία μακριά από την ελληνική σημαία. Στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει έδρα όλο και περισσότερων ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτική εκπαίδευση, με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, προκηρύσσονται 280 θέσεις ωρομίσθιων καθηγητών, που θα στελεχώσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 τις σχολές. Επιπλέον προγραμματίζονται από το υπουργείο Παιδείας πολιτικές επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και εκστρατεία για την παρότρυνση νέων ανθρώπων στο ναυτικό επάγγελμα, σε μια περίοδο που τα πλοία εξασφαλίζουν καλύτερους όρους διαβίωσης, σε σχέση με το παρελθόν.

Στο μεταξύ, υπάρχει σημαντική κινητικότητα για την απελευθέρωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης από δεσμεύσεις που την κρατούν ανενεργή.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε χθες, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αποφάσισε τη συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας με στόχο την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη ναυτιλία, με τη συμμετοχή των υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.

Η επιτροπή θα παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα στοχεύει στην προσέλκυση εμπορικών πλοίων στην ελληνική σημαία και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, στην αύξηση των ελληνικών πληρωμάτων, στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και στη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε στην εισήγησή του, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση της ποντοπόρου ναυτιλίας και η στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει ένα συνεκτικό και σταθερό πλαίσιο, το οποίο θα διατηρήσει και θα αυξήσει τη ναυτιλιακή και παρα-ναυτιλιακή δραστηριότητα στην Ελλάδα με θετική επίδραση στην απασχόληση, στα φορολογικά έσοδα και στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Για τον σκοπό αυτό το αρμόδιο υπουργείο συμβάλλει ουσιαστικά στην τεχνική και πολιτική διαβούλευση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις αιτιάσεις που εκκρεμούν σε συνάρτηση με το εγχώριο καθεστώς υποστήριξης της ναυτιλίας...


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: