11.5.17

Το στοίχημα για την Υγεία...

Σημαντική επιλογή, αλλά και πρόκληση, αποτελεί η στροφή στα προβλήματα της δημόσιας Υγείας, που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αυτός είναι από...
τους κατ' εξοχήν ευαίσθητους, γιατί αφορά την τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού και ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, τα οποία στηρίζονται κυρίως στην Υγεία και την Παιδεία που διασφαλίζονται από το κράτος.

Ετσι, μετά το στοίχημα για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους, της ποσοτικής χαλάρωσης ή της εξόδου στις αγορές, φτάσαμε αισίως, στο 2017, στο στοίχημα για την Υγεία, με κάποια στοιχήματα να έχουν κερδηθεί, κάποια να έχουν πολλές πιθανότητες να κερδηθούν και κάποια νέα να δοκιμάζουν τους κυβερνώντες αλλά και τους πολίτες.

Σε μια χώρα διαλυμένη από τη διαπλοκή, τις παθογένειες και τα μνημόνια, με ανθρώπους που έχουν κουραστεί να ακούν εξαγγελίες που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη, τα περιθώρια για νέες ασκήσεις επί χάρτου, νέες εξαγγελίες κενού περιεχομένου δεν υπάρχουν.

Η κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο βάζει νέο στοίχημα στον πολύπαθο χώρο της υγείας, με τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες. Το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι φιλόδοξο και έρχεται να ανατρέψει, στον βαθμό που είναι δυνατόν, τη ζημιά που έγινε σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα, τον οποίο πολλοί συνεχίζουν να λυμαίνονται. Το νομοσχέδιο για τις προμήθειες και οι μεταρρυθμίσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη συμπληρώνουν το τρίπτυχο για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Η πρόσβαση στη δημόσια υγεία, σε φτηνά και αποτελεσματικά φάρμακα και σε καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ούτε να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Η δημόσια υγεία στερήθηκε πολύτιμους πόρους λόγω της κατασπατάλησης των κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι, και δεν είναι λίγοι, δημιούργησαν τεράστιες περιουσίες με αθέμιτους τρόπους σε βάρος των πολιτών.

Είναι λοιπόν η ώρα που η Δικαιοσύνη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να βρει τους ενόχους των σκανδάλων και να καταλογίσει τις ευθύνες. Και είναι η ώρα που η πολιτεία οφείλει να αντιστρέψει το κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα από τον χώρο της Υγείας, γιατί η χώρα τούς χρειάζεται...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: