8.5.17

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τον Περσικό Κόλπο....

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...προωθεί ο Ερντογάν...

Τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες του Περσικού Κόλπου θέλει να δημιουργήσει η Άγκυρα. Σύμφωνα με...
τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται το Κουβέιτ, επιδίωξή του είναι η ενίσχυση των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων με αυτές τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, που αύριο Τρίτη θα βρίσκεται στο Κουβέιτ, η Τουρκία έχει αποκαταστήσει «έναν στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου» με τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

Υπογράμμισε δε ότι η Τουρκία και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ήδη διαπραγματεύονται ένα σχέδιο συμφωνίας για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.

Οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και την Τουρκία ανέρχονται σε περίπου 17 δισ. δολάρια ετησίως (15,5 δισ. ευρώ), έναντι 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,5 δισ. ευρώ) το 1999.

Κατά την επίσκεψή του στο Κουβέιτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών για την επέκταση του αεροδρομίου του Κουβέιτ, ένα σχέδιο ύψους 4,3 δισ. δολαρίων (το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έκλεισε ποτέ τουρκική εταιρεία στη χώρα αυτή) που έχει αναλάβει τουρκική εταιρεία (Limak Holding).

Στόχος, να τριπλασιαστεί η δυνατότητα υποδοχής του αεροδρομίου και μέσα σε έξι χρόνια να φτάσει σε 25 εκατ. επιβάτες.

Ήδη στο Κουβέιτ δραστηριοποιούνται έξι τουρκικές εταιρείες, που εκτελούν αυτή τη στιγμή 30 έργα στο Κουβέιτ, συνολικού κόστους 6,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και το Κουβέιτ ανήλθαν πέρυσι σε 1,3 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 431 εκατ. δολάρια ήταν τουρκικές εξαγωγές.

Αντίστοιχα, περισσότερες από 280 κουβεϊτιανές εταιρείες έχουν δραστηριότητες στην Τουρκία, όπου οι κουβεϊτιανές επενδύσεις ανέρχονται από το 2002 σε 1,7 δισ. δολάρια...



efsyn.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: