20.5.17

Πως θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας...


O Τραμπ ισχυρίζεται ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο...
τραπέζι» για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας και των πυρηνικών της. Από την στρατιωτική επέμβαση και τις πιέσεις στην Κίνα να διακόψει τις οικονομικές της σχέσεις με την Πιονγκγιανγκ έως τις άμεσες διαπραγματεύσεις του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Είναι όμως δυνατές αυτές οι επιλογές; Και ποιες συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν; 

Το «The Atlantic» σε μια ανάλυσή του εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές και την κατάληξη που θα μπορούσαν να έχουν τα σενάρια πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, ενώ οι δυο χώρες βρίσκονται σε μια ψυχροπολεμική κατάσταση με εκατέρωθεν απειλές. Την ίδια στιγμή που η διεθνής κοινότητα προτρέπει σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. 


Η «κόκκινη γραμμή» του Τραμπ 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα στον Τζον Ντίκερσον του CBS ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα αναπτύξει ένα καλύτερο πυραυλικό σύστημα για «το μικρό αλλά αυξανόμενο απόθεμα πυρηνικών όπλων που διαθέτει». «Κι αν συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο Τραμπ, «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». 

Τώρα εκατομμύρια ζωές μπορεί να εξαρτώνται από το τι εννοεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τη λέξη «αυτό». Πίσω από την φαινομενικά αντιφατική δήλωση του Τραμπ βρίσκεται μια ασαφής υπόδειξη που θα μπορούσε να ωθήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη εναντίον μιας αναδυόμενης πυρηνικής δύναμης. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να τραβήξει μαζί της, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα σε μια από τις πιο ασταθείς συγκρούσεις στη ζωντανή μνήμη. 

Την επόμενη ακριβώς ημέρα, στο Fox News, ο σύμβουλος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια έδωσε μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση. «Δεν είναι αποδεκτό να αποκτήσει η Βόρεια Κορέα τα μέσα για να χτυπήσει τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αναφερόμενος σ’ ένα σενάριο που, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. 

Την περασμένη Κυριακή, η Βόρεια Κορέα προέβη σε σημαντική πρόοδο προς τον στόχο αυτό δοκιμάζοντας έναν πύραυλο που μπορεί να φτάσει έως τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο νησί του Γκουάμ - και αν πιστέψει κανείς την Πιονγκγιανγκ - οπλισμένος με μια πυρηνική κεφαλή. 

Ο δημοσιογράφος του Fox News Κρις Γουάλας μετέφερε την ανησυχία που οι περισσότεροι θέτουν όταν αναλογίζονται τους πιθανούς κινδύνους μιας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι Βορειοκορεάτες θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν τη Νότια Κορέα από τις μονάδες πυροβολικού που βρίσκονται στην περιοχή Κέσονγκ κοντά στην κορεάτικη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η περιοχή αυτή δεν βρίσκεται πολύ μακριά από την πρωτεύουσα της Σεούλ που είναι μια μητρόπολη 25 εκατομμυρίων ανθρώπων. 

«Αυτό που ο πρόεδρος έχει πρώτα απ’ όλα στο μυαλό του είναι να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό» είπε ο ΜακΜάστερ. Αυτό που δεν είπε είναι τι σημαίνει αυτό για τη Νότια Κορέα. «Αν θέλαμε να κάνουμε ένα προληπτικό χτύπημα ενάντια στο πυρηνικό και το πυραυλικό τους πρόγραμμα μιλάμε για ανθρώπινη καταστροφή, έτσι δεν είναι;» ρώτησε ο Γουάλας για να του απαντήσει το ΜακΜάστερ: «Λοιπόν, ναι». 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: