10.5.17

Οι αμοιβές των στρατιωτικών δεν μειώνονται...

Βίτσας: Οι αμοιβές των στρατιωτικών δεν μειώνονται ούτε κατά ένα σεντούτε κατά ένα σεντ, σημειώνει ο Δημήτρης Βίτσας...

Πολιτικό βέρτιγκο δημιούργησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας με την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς...
από την μια υποστήριξε ότι το τέταρτο μνημόνιο που συνοδεύει την νέα συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών «ανοίγει τον δρόμο» για την έξοδο από τα μνημόνια και από την άλλη είπε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές στους μισθούς των ενστόλων αν και ο «εξορθολογισμός» των ειδικών μισθολογίων αποτελεί ένα από τα 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

«Το μισθολογικό κόστος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας  δεν θα μειώνεται ούτε κατά ένα σεντ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας για να προσθέσει: «Να ξέρετε επίσης ότι οι αμοιβές που απολαμβάνουν  - τέλος πάντων μεγάλη λέξη – οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ κ.α.- που αυτή τη στιγμή είναι στις ένοπλες δυνάμεις δεν μειώνονται ούτε κατά ένα σεντ». Σε άλλο σημείο ωστόσο ανέφερε ότι «στη βάση των νέων ειδικών μισθολογίων - δηλαδή μιλάμε για αυτούς που θα βγουν από τη σχολή αξιωματικών Ευελπίδων μετά από 4 χρόνια - δεν θα έχουμε μειώσεις ή θα είναι ελάχιστες σε κάποια και θα έχουμε και αυξήσεις σε κάποια άλλα»

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την λίστα των prior action που παρουσίασε χθες το protothema.gr και στο Νο. 131 που τιτλοφορείται «Δημόσια διοίκηση ειδικά μισθολόγια» αναφέρεται πως «Οι αρχές θα εγκρίνουν νομοθεσία για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία, όπως είχε χρησιμοποιηθεί για το ενιαίο μισθολόγιο».

 
Επίσης, σύμφωνα με το τελικό κείμενο του μνημονίου που δημοσίευσε η «Handelsblatt» η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατ. ευρώ το 2018. Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:

1. «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Αφορά το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

2. «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είπε «αγοράζετε το μελάνι με το κιλό για να υπογράφετε μνημόνια» και κάλεσε τον κ. Βίτσα να πάρει θέση αναφορικά με τις περικοπές στα μισθολόγια των ενστόλων.

Επίσης, ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «το νέο Μνημόνιο αφορά και το υπουργείο σας και πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε τι γίνεται με τις δικές σας δαπάνες» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση της χώρας.

Αναφορικά με την νέα συμφωνία ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι «ανοίγει ορατό δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια» και υποστήριξε ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει «στρατηγικό αδιέξοδο»...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: