27.5.17

"Στην Ευρώπη αποφασίζουν οι τεχνοκράτες, η Δεξιά και οι εταιρείες"...

Συνέντευξη Κούνεβα στο tvxs...
Αισθάνεται περισσότερο ως μια συνδικαλίστρια στο ευρωκοινοβούλιο. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που πλήρωσε με την υγεία της τη...
συνδικαλιστική της δράση, συνεχίζει τον αγώνα από άλλο μετερίζι, αν και όπως μας δήλωσε, τα περιθώρια δράσης σε μια Ευρώπη που αποφασίζουν οι τεχνοκράτες και μια δεξιά πλειοψηφία είναι πολύ περιορισμένα. Την ενεργοποιεί το αίσθημα δικαίου. Θυμώνει που συζητιούνται θέματα των μεταναστών και ξεχνούν να της δώσουν το λόγο ενώ είναι η μοναδική μετανάστρια στο ευρωκοινοβούλιο, θυμώνει με τη μη συμμετοχή των ανθρώπων στα κοινά, θυμώνει που γίνεται πολιτική με παυσίπονα και όχι με βάση τις αιτίες των προβλημάτων.

Τι περιμένει λοιπόν; Τα μικρά, αλλά φιλόδοξα σχέδιά της περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση των συνδικάτων στις χώρες του νότου και ένα νομοσχέδιο για την ασφάλιση των φροντιστών ηλικιωμένων και παιδιών.


Βρεθήκαμε στο Στρασβούργο την ημέρα που στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητιόταν μεταξύ άλλων και το σχέδιο της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων. Η συζήτηση έγινε με αφορμή προφορική ερώτηση που κατέθεσε εξ ονόματος της Επιτροπής Απασχόλησης ο πρόεδρός της Τόμας Χέντελ, στην οποία ερωτάται η Κομισιόν γιατί προωθείται μια νέα αναθεώρηση του ΕΠΕΠ τη στιγμή που το ισχύον από το 2008 δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί.

«Με την πρόφαση πως η επιπλέον εκπαίδευση θα δώσει δυνατότητες εργασίας στους ανθρώπους που μετακινούνται εντός της ΕΕ, θέλουν να εξυπηρετήσουν της εταιρείες» μου λέει αμέσως μετά την τοποθέτησή της. Μα δεν πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην τεχνολογία ρωτώ.

«Φυσικά και πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στην αγορά εργασίας. Όπως είπα και στην παρέμβασή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι άραγε αυτή η προτεραιότητα; Να αλλάζουμε βιαστικά τη λίστα των επαγγελματικών προσόντων; Ή να διαθέσουμε γενναίες δαπάνες για θέσεις εργασίας, για τα εκατομμύρια νέων που αχρηστεύονται στην ανεργία και οι ίδιοι και τα υψηλά προσόντα τους;»

Υπάρχει χαρτογράφηση από το κοινοβούλιο για το ποιοι μετακινούνται στην Ευρώπη, ποιες ιδιότητες, ποια προσόντα αναζητούν εργασία;

Όχι. Το ίδρυμα για την επαγγελματική Κατάρτιση της ΕΕ κάνει κατά καιρούς μελέτες. Από εκεί έχει προκύψει ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα από ανθρώπους που ασχολούνται με την πληροφορική για παράδειγμα . Αλλά σχέδιο συγκεκριμένο δεν υπάρχει. Είναι αναγκαίο για τους μετανάστες να γνωρίζουν που υπάρχει ζήτηση. Η μη εκπόνηση οργανωμένου σχέδιου δείχνει όμως, ότι δεν έχουν τη θέληση να βρουν δουλειά στους ανθρώπους, αλλά να εξυπηρετήσουν τις εταιρείες. Αυτό τους καίει. Είναι μεγάλη η ταχύτητα με την οποία  εξελίσσεται  η τεχνολογία, και θέλουν προφανώς μόνο ανθρώπους που μπορούν να παρακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς. Αυτό που ονομάζουν στην ΕΕ λοιπόν πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, είναι προσαρμοσμένο σε αυτή τη γρήγορη εναλλαγή. Οι εταιρείες καταπιέζονται από την γρήγορη εναλλαγή λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και από τη μεριά τους απαιτούν να «τρέχουν» διαρκώς πίσω από τις νέες συνθήκες οι εργαζόμενοι.

Για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, ο αντίλογος μπορεί να λέει πως αυτή η πολιτική μπορεί να βοηθήσει τους νέους που μετακινούνται προς τις δυνατές χώρες της Ευρώπης να αποκτήσουν τα εφόδια για να βρουν πιο γρήγορα εργασία. Έχει σημασία αυτό κατά τη γνώμη σας ή το γεγονός ότι δεν είναι ανθρωποκεντρικό αυτό το σύστημα έχει τελικά τη μεγαλύτερη σημασία;

Δέχομαι το επιχείρημα  αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα  πρέπει να προηγηθεί ένας σχεδιασμός και να πουν για παράδειγμα πως έχουμε ανάγκη από εξειδικευμένους στην πληροφορική σε πέντε χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να τρέχουν οι άνθρωποι τελευταία στιγμή να λάβουν κατάρτιση για αυτό που έχουν ανάγκη εδώ και τώρα οι εταιρείες. Όμως η ουσία βρίσκεται σε αυτό που αναφέρατε. Το σύστημα αυτό δεν είναι ανθρωποκεντρικό είναι επιχειρηματοκεντρικό με βάση τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.

Κα Κούνεβα πως σας φαίνεται η εμπειρία του ευρωκοινοβουλίου; Έχετε δυνατότητα παρέμβασης;

Είναι δύσκολο. Παρακολουθήσατε τι έγινε το πρωί. Συζητούσαμε στην ολομέλεια την κατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη και το αν θα καταβάλει η Κομισιόν πρόστιμο στις χώρες που αρνούνται να δεχτούν. Συμμετέχω στην επιτροπή την συγκεκριμένη αλλά έχουν άλλοι προτεραιότητα να μιλήσουν. Τους έστειλα μήνυμα πως θέλω να μιλήσω γιατί είμαι η μοναδική μετανάστρια στην ευρωβουλή. Η άπαντησή τους ήταν «Α, δεν το ξέραμε». Θα ήθελα να έχει τη δυνατότητα ο κάθε συνάδελφος να μιλήσει δύο λεπτά για θέματα που τον απασχολούν. Υπάρχει μια ταχύτητα μεγάλη στις διαδικασίες. Και είκοσι συνεργάτες να έχεις, είναι αδύνατο να το παρακολουθήσεις. Στην Ελλάδα ψηφίζεται ένας νόμος μια ολόκληρη μέρα εδώ ψηφίζονται εκατό τη μέρα.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: