4.5.17

Τσίπρας: Τα καλύτερα είναι μπροστά μας...

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_601156.jpgΈως τις 16-17 Μαΐου η ψηφοφορία για τα μέτρα...

Σε πολλά χωριστά άρθρα -δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο- θα κατατεθούν τα αντίμετρα της συμφωνίας, όπως...
αποφάσιστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 16- 17 Μαΐου, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο για καμία πλευρά να καταλογίσει στην Αθήνα καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος.

Στόχος όλων των πλευρών, τονίζουν οι κύκλοι αυτοί, ως προς το χρονοδιάγραμμα για το χρέος, είναι να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μάη, ώστε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να είναι θετική και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Καθότι υπάρχουν οι γνωστές διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω, ωστόσο, όπως υπογράμμιζουν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «το βασικό σενάριο για το οποίο εργάζονται όλες οι πλευρές, είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαίου».

Κατά τους κύκλους αυτούς, υπάρχει από όλες τις πλευρές η διάθεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μετά την συνολική συμφωνία, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση. Έκανε μια καταγραφή των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών σε σχέση με την κατάληξη που υπήρξε τελικά σε αυτά τα ζητήματα.

Μίλησε για το χρέος και σχολίασε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα για το χρέος, σημειώνοντας ότι και μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, πλέον σε όλη την Ευρώπη συζητείται και τίθεται το θέμα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες έως τις 16- 17 Μαΐoυ, ώστε έως το Eurogroup να μην έχει καμία πλευρά καμιά δικαιολογία για παράταση της λύσης για το χρέος.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής την ημέρα που έκλεισε η τεχνική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σχολίασε σκωπτικά ότι η αμεροληψία του επικεφαλής του, Παναγιώτη Λιαργκόβα έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη συνεδρίαση, επίσης, υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση σε σχέση με το σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση.

Τα πρώτα υπουργεία, τα οποία αναμένεται να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι τα Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών.

Ως προς το ΥΠΕΣ, επισημαίνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί πολυνομοσχέδιο που ξεκαθαρίζει μια σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ούτως ή άλλως γίνεται προετοιμασία για τροποποίηση του Καλλικράτη, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του καλοκαιριού.

Εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής, στις 11:00, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκεί θα προχωρήσουν οι διακρατικές συμφωνίες με την Κίνα που αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και θα προωθηθούν επενδυτικές διαδικασίες.

Σε ερώτηση με αφορμή το Ελληνικό, οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ευρύτερα ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα μπει ο ίδιος επικεφαλής ώστε όλα τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ να προχωρήσουν απρόσκοπτα.


Τσίπρας: Τα καλύτερα είναι μπροστά μας

«Βρισκόμαστε σήμερα, λίγες μέρες μετά την κατάληξη ακόμα μιας κρίσιμης και σκληρής μάχης. Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατορθώσαμε η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

«Θέλω, όμως, να επισημάνω το εξής, για να μην ξεχνιόμαστε: και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας:

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και απόλυτη επίγνωση της κατάστασης. Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα». 


«Οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το μοντέλο αυτό βρίσκεται σε σύγκρουση πολλές φορές με αυτό που εμείς επιδιώκουμε για τη χώρα, για την οικονομία και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

«Έχουμε, όμως, ιεραρχήσει τον θεμελιώδη στόχο. Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας. Αυτός ο στόχος συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο όμως, λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος. Δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες της λογικής του πάση θυσία. Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί».

«Για τον λόγο αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος, «διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα, καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας».

Μάλιστα, ανέφερε ότι «η τεχνική συμφωνία που καταλήξαμε βρίσκεται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020, με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1% αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης».

«Με λίγα λόγια το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος», υποστήριξε ο πρωθυπουργός

Για το 2019, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης.


Για το 2020, τόνισε, συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ.

«Στον αντίποδα, όμως αυτών, για πρώτη φορά σε κλείσιμο αξιολόγησης, περιγράφονται και τα ισόποσα αντίμετρα για το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα», υπογράμμισε ο ίδιος, συνεχίζοντας:

«Η συγκεκριμένη δέσμη αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή. Θέλουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας».

«Περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις»...


Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: