5.6.17

Η Ευρώπη «ψηφίζει» Τερέζα Μέι...

Τερέζα ΜέιΟι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι φοβούνται πιθανή ήττα της Τερέζα Μέι και επιθυμούν τη νίκη της στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, ακόμη και αν...
αυτό σημαίνει ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές στην Ε.Ε. η πτώση των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει ανησυχία, διότι δεν θα ήθελαν ούτε μια αποδυναμωμένη πρωθυπουργό, ούτε μια κυβέρνηση που δεν επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αν και, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει χαρακτηρίσει την Τερέζα Μέι «πολύ δύσκολη γυναίκα», ενδεχόμενη κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις θα φέρει χιλιάδες επιχειρήσεις και πολίτες σε νομικό κενό, ενώ είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες για την οικονομία. Επιπλέον, θα χαθούν για την Ε.Ε. πολλά εκατομμύρια ευρώ ενώ θα καθυστερήσει και η διμερής συμφωνία εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. φοβούνται πως μια κυβέρνηση της Τερέζα Μέι χωρίς ισχυρή πλειοψηφία θα είναι ευάλωτη στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός της και ίσως να φτάσουν σε έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίσημος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση αρκετά ισχυρή για να διαπραγματευθεί. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό συνομιλητή».

Αν η Τερέζα Μέι δεν έχει ισχυρή πλειοψηφία, δεν θα μπορέσει να έρθει σε συμβιβασμό και να περάσει πιθανά σημεία της συμφωνίας που θα είναι δυσάρεστα για μερίδα των Συντηρητικών, όπως το υψηλό κόστος εξόδου και η μετανάστευση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει σκληρή διαπραγματευτική τακτική, όπως αυτή έχει οριστεί από τους 27, η οποία, εκτός από την απαίτηση με την έξοδο να πληρώσει η Βρετανία υψηλά ποσά άνω των 60 δισ. ευρώ, προβλέπει σειρά από εγγυήσεις για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Αν ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι, τότε και μόνο τότε, θα δεχθούν να συνάψουν μια νέα εμπορική σχέση με τη Βρετανία.

Πόλεμος τακτικής

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι απειλές που ακούγονται από την Τερέζα Μέι, ότι «η μη συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία», δεν είναι παρά τακτικισμοί και ότι η Μέι είναι αυτή που μπορεί να «πουλήσει» μια δύσκολη συμφωνία.

Φοβούνται ότι μια αριστερόστροφη κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν που πιθανώς θα προσπαθήσει μια πιο ήπια μετάβαση και παραμονή της Βρετανίας στην κοινή αγορά, ίσως να θέσει σε κίνδυνο ένα «διαζύγιο με τάξη».

Επίσης, στις Βρυξέλλες δεν θα άρεσε να εκλεγεί μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος, καθώς ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βρετανίας δεν θέλουν έναν διχασμένο και προβληματικό συνεργάτη.

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία βασικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι ζημιές από το «διαζύγιο» με τη Βρετανία και να διασωθεί η οικονομική και πολιτική ενότητα της Ε.Ε. Θέλουν να φύγει η Βρετανία «χωρίς πολλά δράματα» και χωρίς να της δώσουν πλεονεκτήματα τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν και σε άλλες χώρες να αποχωρήσουν από την Ένωση.

Πάντως, στις Βρυξέλλες υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι, στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Τερέζα Μέι. Όπως λένε, μέχρι στιγμής η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει δείξει διάθεση να συμβιβαστεί, τονίζουν, οπότε θεωρούν πρόωρο να προδικάσουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν χάσει τις εκλογές...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: