2.7.17

«Η δουλειά των πολιτικών είναι να κρύβουν θέματα...

Χάνι ελ Κοναγιέσι,  επικεφαλής της παραγωγής ειδήσεων του αγγλόφωνου
...η δική μας να τα αποκαλύπτουμε»...
Συνάντησα τον Χάνι ελ Κοναγιέσι στα κεντρικά γραφεία του Αλ Τζαζίρα στην Ντόχα, μετά από πολύ αυστηρό έλεγχο ασφαλείας.

Είχε μόλις διαρρεύσει η...
απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο του Αλ Τζαζίρα και ο επικεφαλής της παραγωγής ειδήσεων του αγγλόφωνου σταθμού μόλις είχε βγει από μια σύσκεψη.

Οχι, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε, μου είπε και τόνισε πως οι δημοσιογράφοι του σημαντικότερου αραβικού τηλεοπτικού δικτύου στον κόσμο έλαβαν εντολή να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως πάντα.

«Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία ενοχλεί. Κάποιοι θέλουν να σιγήσουμε, αλλά δεν θα τα καταφέρουν», μου είπε, ενώ στο εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο στούντιο, δίπλα μας, άρχιζε ακόμη ένα δελτίο ειδήσεων.
Το κτίριο που στεγάζει το αραβόφωνο Αλ Τζαζίρα, στην Ντόχα
Το κτίριο που στεγάζει το αραβόφωνο Αλ Τζαζίρα, στην Ντόχα

 • Ξαφνιαστήκατε ως δημοσιογραφικός οργανισμός από την κρίση στον Κόλπο και το εμπάργκο;

Οι περισσότεροι το περιμέναμε, βλέπαμε την ένταση να μεγαλώνει, εδώ και καιρό κάτι δεν πήγαινε καλά στην περιοχή. Βεβαίως, σοκαριστήκαμε από την οξύτητα και τη χρονική στιγμή.

Καταλάβαμε ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει όταν έγινε η κυβερνο-επίθεση κατά του Κατάρ, που το εκτιμήσαμε όχι ως μια προσωπική πρωτοβουλία ενός άγνωστου χάκερ, αλλά ως μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία.

Οποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή κατάλαβε επίσης ότι κάτι θα συμβεί μετά την επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

• Πώς επηρέασε αυτή η κρίση το κανάλι;

Μόλις βγήκα από μια σύσκεψη - μπορώ να σας πω ότι η δουλειά μας συνεχίζεται κανονικά. Business as usual. Για εμάς, αυτή η κρίση, παρόλο που βρισκόμαστε στο επίκεντρό της, είναι ένα δημοσιογραφικό θέμα και η δουλειά μας είναι να καλύπτουμε τις ειδήσεις.

Δεν είμαστε κρατικό κανάλι του Κατάρ. Δεν είμαστε εδώ για να παίρνουμε το μέρος της κυβέρνησης.

Φυσικά, βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη θέση, καθώς έχουμε την έδρα μας στην Ντόχα. Το κοινό αναμένει από εμάς να του μεταδώσουμε τι συμβαίνει, το υπόβαθρο, πέρα από την είδηση.

Είμαστε διεθνές ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο και μεταδίδουμε ένα σημαντικό θέμα. Αν δεν ήταν το Κατάρ και ήταν το Κουβέιτ ή το Ομάν στο επίκεντρο, θα το καλύπταμε με τον ίδιο τρόπο.

Εχουμε μια πολύ κοσμοπολίτικη αίθουσα σύνταξης, με 200 δημοσιογράφους από 56 εθνικότητες. Από όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ασιάτες.

Ομως δεν έχει σημασία η εθνικότητα. Είμαστε όλοι δημοσιογράφοι, αυτό είναι το σημαντικό. Να μεταδώσεις σωστά και επαρκώς μια ιστορία, ένα θέμα.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: