4.7.17

Διαδοχικές οι συνομιλίες, τεταμένες οι σχέσεις...

Ντόναλντ Τραμπ - Άγκελα ΜέρκελΣε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο ο Αμερικανός πρόεδρος «είπε ότι σκοπεύει να την βοηθήσει», ώστε...
η σύνοδος των G20 «να αποτελέσει μια επιτυχία», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες, «κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνδιάλεξης», συζήτησαν «για τα ζητήματα του κλίματος, της πρωτοβουλίας για τη χρηματοδότηση των γυναικών επιχειρηματιών και του εμπορίου, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας υπερπαραγωγής χάλυβα».

Ο Ντόλαντ Τραμπ και η Άνγκελα Μέρκελ, οι σχέσεις των οποίων παραμένουν τεταμένες, θα συναντηθούν λίγο πριν την έναρξη της συνόδου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο.

Η «οικοδέσποινα» πάντως δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει μια δύσκολη G20, εξαιτίας των θέσεων του πρώτου για το κλίμα, το εμπόριο και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Για τη σύνοδο μίλησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες της Ρώμης για την αντιμετώπιση «της σοβαρής λιβυκής μεταναστευτικής κρίσης», σύμφωνα με μια άλλη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Τετ-α-τετ Πούτιν – Τραμπ

Στο περιθώριο των εργασιών στο Αμβούργο ο Τραμπ θα συναντηθεί και με άλλους ξένους ηγέτες, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σκιά των ερευνών για ρωσικό δάκτυλο στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Το Κρεμλίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικό όσον αφορά τις συνομιλίες που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά παρά τις επιφυλάξεις φαίνεται ότι προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντησή τους.

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο σύμβουλος του Πούτιν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος ανέφερε ότι «μαζί με τους αμερικανούς εταίρους μας, θα αναζητήσουμε τα διαστήματα εκείνα, τα ιδιαίτερα παράθυρα, που είναι αναγκαία γι αυτή την σημαντικότατη συνάντηση».

Διαδηλωτές με μάσκες 
Σε κλοιό διαδηλώσεων

Στην κορυφή της ατζέντας των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου βρίσκονται η συμφωνία για το κλίμα και οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, θέματα που διχάζουν ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι μεγάλοι παίκτες, που κάθε άλλο παρά διάθεση σύγκλισης έχουν, αναμένεται να συζητήσουν τις διαφορές τους, που φαίνονται πλέον αγεφύρωτες. Ακόμα και στο θέμα της αναπτυξιακής βοήθειας για την Αφρική, που βρίσκεται στο επίκεντρο, οι διαφωνίες είναι ανοιχτές στο τραπέζι.

Ενάντια στη διάσκεψη έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 30 εκδηλώσεις στις οποίες πλήθος πολιτών θα επιδιώκει να διατρανώσει την αντίθεσή του με όλα όσα αυτή πρεσβεύει. Η πρώτη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Αμβούργο, όπου πάνω από 10.000 Γερμανοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά.

Όταν οι ηγέτες πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους «θέλουμε αυτές οι εικόνες να μην μπορούν ποτέ να προβληθούν χωρίς να υπάρχουν παράλληλα και εικόνες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που να φωνάζουν μαζί στον δρόμο λέγοντας ότι η σημερινή πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε η Έμιλι Λάκερ, συνδιοργανώτρια των διαδηλώσεων πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του G20.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 100.000 άτομα, είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο με σύνθημα «Αλληλεγγύη αντί για G20».

Περίπου 15.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην πόλη για να περιφρουρούν το συνεδριακό κέντρο και τα ξενοδοχεία, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 3.800 ομοσπονδιακοί που θα επιτηρούν το αεροδρόμιο και τα τρένα. Παρόντες θα είναι τουλάχιστον 4.800 δημοσιογράφοι από 65 χώρες.

Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται και 28 ελικόπτερα, 185 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, 70 άλογα, 3.000 οχήματα και αρκετά πλοιάρια. «Αν τα χρειαστούμε, θα τα επιστρατεύσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων για το G20 Χάρμουτ Ντούντε...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: